Bolile respiratorii de primavara

Bolile respiratorii de primavaraPersoanele care se confrunta cu boli inflamatorii ale cailor respiratorii se simt pentru o scurta perioada de timp bine, la sfarsitul sezonului rece cand temperaturile se mai imblanzesc. Insa de indata ce vremea incepe sa se incalzeasca, incepe cosmarul.

Unde mai pui ca acesta este si sezonul racelilor, ca sa nu mai vorbim si despre alergii. Stranutul, tusea si respiratia suieratoare sunt cateva dintre simptomele care ne tintuiesc in casa si care determina disparitia chefului de viata.

 



Primavara si astmul

Polenul este un alergen puternic care, in momentul in care este inhalat, poate inflama caile respiratorii si poate provoca atacuri de astm. Expertii spun ca cele mai mari concentratii de polen se gasesc in aer intre orele 04:00 si 10:00. Copacii incep sa elibereze polen in jurul lunii aprilie, in timp ce polenul de iarba apare in general in luna mai si se continua si in iunie. In aceasta perioada, unele persoane pot crede ca au racit, cand de fapt polenul, schimbarile de temperatura, umiditatea declanseaza crizele de astm. Cresterile cu 10° C si schimbarile de 10% in ceea ce priveste umiditatea sunt asociate cu vizitele de urgenta la medic. Pentru a lupta impotriva astmului, invata anumite tehnici de respiratie. Mentinerea unei greutati sanatoase, exercitiile fizice, consumul de fructe si legume, consumul de apa, precum si consumul de ceaiuri, toate acestea ajuta impotriva astmului. In timpul atacurilor de astm, magneziul si vitamina C ajuta foarte mult.

 

Primavara, raceala si gripa

Primavara apar virusurile gripale, asa-zis invizibile, dar care sunt foarte agresive si care se transmit foarte usor. In principal, familiile care au copii ce merg la gradinita sau la scoala sunt expuse cel mai mult acestui risc. Ai putea crede la inceput ca este vorba despre o simpla raceala ca urmare a schimbarilor de temperatura, insa trebuie sa ai mare grija.

Pentru a lupta impotriva gripei si racelii, iata ce trebuie sa consumi:

Iaurt. Probioticele din iaurt sunt legate de un sistem imunitar sanatos si un risc scazut de cancer si boli gingivale.

Branza de capra. Branza de capra contine cupru, care, de asemenea, este benefic in ceea ce priveste sistemul imunitar.

Broccoli. Un compus din broccoli ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, asa ca in perioada de primavara este indicat sa-l consumati.

Semintele de dovleac. Semintele de dovleac reduc durata simptomelor de raceala. Femeile nu trebuie sa consume insa mai mult de 8 mg pe zi, iar barbatii nu mai mult de 11 mg.

Ciupercile. Ciupercile lupta impotriva germenilor si au proprietati antivirale si antibacteriene. In plus, ciupercile sunt o sursa bogata de vitamina D.

Afinele. Fructele de padure contin antioxidanti si sunt bogate in vitamina C, reduc stresul si sustin sistemul imunitar.

Laptele degresat. Laptele degresat este esential in ceea ce priveste apararea impotriva germenilor. In plus, laptele contine vitamina D, asa ca, daca nivelul de vitamina D din sange este unul scazut, atunci globulele albe nu vor putea lupta impotriva posibilelor infectii.

 

Scapa de tuse!

Tusea suparatoare care se incapataneaza sa dispara in urma gripei poate fi insa tratata. Beti foarte multa apa deoarece aceasta mentine gatul umezit. Ceaiurile din plante cu lamaie si miere vor suprima tusea. Gargara cu apa sarata este un remediu din batrani cu rezultate foarte bune pentru ca sarea este dezinfectanta si decongestioneaza respiratia. Respira aburul fierbinte atunci cand faci dus. Mai poti fierbe doua bete de scortisoara in suc de lamaie. Scortisoara este decongestionanta in timp ce vitamina C intareste sistemul imunitar.

 

Text: Ruxandra Raica