Buzele tale au nevoie de grija

Ai grija de buzele taleBuzele reprezinta una dintre cele mai sensibile zone ale pielii pentru ca ele sunt private de principalele mecanisme de aparare, precum melanina si glandele sebacee. Doamna doctor dermatolog Georgeta Grosu ne spune ce produse sunt indicate pentru ingrijirea buzelor.

TONICA: De ce sunt buzele sensibile?
Dr. G. Grosu: Buzele suporta traumatisme suplimentare fata de piele, precum ingerarea alimentelor cu variatii mari de textura si de temperatura, fie foarte fierbinti, fie foarte reci. La acestea se adauga vantul, soarele, razele ultraviolete, traumatisme care se combina cu o serie de factori interni ca anemia, infectia gurii, dezhidratarea. De aceea, indiferent de anotimp, atat iarna cat si vara trebuie sa suplinim lipsa de aparare a buzelor si sa nu uitam ca igiena orala si ingrijirea danturii sunt foarte importante.

TONICA: Ce produse sunt indicate pentru ingrijirea buzelor?
Dr. G. Grosu:  In primul rand ar trebui sa evitam variatiile mari de temperatura in contact direct cu buzele, sa acordam o importanta deosebita igienei dentare si sa ne hranim corespunzator. In al doilea rand, sa nu uitam de ingrijirea locala prin aplicarea unor creme speciale pentru buze, cele care se gasesc in farmacii sub forma de stick, formula cold cream (“sapun fara sapun”) pentru intretinere uzuala, de preferat fara parfumuri si fara coloranti. In aceste stickuri mai pot fi adaugate substante emoliente, cicatrizante, grase, factori de protectie solara, in functie de anotimp. Abia dupa aplicarea unei creme pentru ingrijirea buzelor ca baza, se poate aplica rujul.

TONICA: Ce produse sunt indicate pentru buzele uscate?
Dr. G. Grosu:  Orice disconfort aparut la nivelul semimucoaselor buzelor poate fi combatut printr-o curatare eficienta cu produsul folosit pentru demachierea/ curatarea pielii fetei, si o hidratare corecta prin aplicarea stickului corespunzator buzelor: hidratant, emolient, hranitor, cicatrizant etc. Buzele uscate si dezhidratate, fisurate care favorizeaza aparitia unor fisuri, dupa expunerea neprotejata la soare, pot gazdui o leziune care poate fi precanceroasa. Pentru buzele uscate recomand folosirea produselor de calitate, hidratante, prescrise de medic sau sub indrumarea farmacistului.

TONICA: Care sunt avantajele si dezavantajele taturarii conturului buzelor?
Dr. G. Grosu:  Avantajele nu sunt decat de ordin estetic. Ca dezavantaje putem mentiona: traumatizarea semimucoasei, suprainfectii, respingere a colorantului introdus in piele, posibilitatea declansarii unei serii de boli interne, boli de colagen, cazuri de lupus, cancere, precancere si cancere de piele.

TONICA: Dar a implantului cu colagen?
Dr. G. Grosu:  Avantajele sunt estetice si in plus, implantul cu colagen este mai putin traumatizant decat tatuajul, nu declanseaza cancere si are mai putine reactii adverse. Ca dezavantaje, putem mentiona calitatea substantei folosite.

Text: Ana Nicolescu
Consultant:  Dermatolog Dr. Georgeta Grosu
Medic primar dermatolog
[email protected]
B-dul Regiei, nr. 8
(021) 316 51 43