Caderea parului toamna: top 5 motive

principala (restul in galerie)Ploaia si vantul ne afecteaza, inainte de toate, starea de spirit, dar, potrivit unui studiu realizat de catre expertii suedezi, odata cu toamna ne confruntam cu o alta problema, si anume caderea parului. Intr-un studiu publicat in jurnalul Dermatologie, expertii au urmarit peste 800 de femei perfect sanatoase de-a lungul unei perioade de sase ani si au descoperit ca acestea pierdeau cea mai mare cantitate de par toamna. Parul este un barometru incredibil de sensibil, dar sa aflam care sunt motivele caderii parului toamna.



Vara ne cad mai putine fire de par

Firul de par creste intre doi si sase ani. La un moment dat, 90% din parul nostru este in crestere, in timp ce restul de 10% se afla intr-o stare de repaus pentru o perioada de doua-sase luni, inainte ca acesta sa cada. Foliculii de par raman in aceasta ipostaza timp de trei luni pana in momentul in care intregul proces se repeta. In studiul realizat de catre suedezi s-a descoperit ca cele mai multe fire de par raman in stand by in luna iulie si continua asa timp de 100 de zile, motiv pentru care incepand cu luna octombrie, parul cade in cantitati foarte mari.

 

Tratarea anumitor afectiuni

Lunile de toamna sunt si lunile in care se trateaza anumite afectiuni datorita faptului ca medicamentele isi fac mult mai bine efectul. Acneea este una dintre aceste afectiuni. Unele tratamente orale prescrise pentru formele severe ale acneei cauzeaza caderea parului la 16% dintre pacienti. De asemenea, medicamentele impotriva hipertensiunii arteriale sau antidepresivele care actioneaza benefic impotriva depresiei de toamna sunt legate de pierderea podoabei capilare. Dozele mai mici pot reduce caderea parului.

 

Nivelul de testosteron si caderea parului

Un alt factor major al caderii parului toamna este nivelul de testosteron, nivel care este, de obicei, mai ridicat primavara si toamna. Chiar daca testosteronul este un hormon masculin, el exista atat in organismul barbatilor, cat si in cel al femeilor. Protejeaza-ti parul masandu-ti in fiecare zi scalpul pentru a stimula glandele sebacee si pentru a imbunatati circulatia sangvina la nivelul scalpului.

 

Lumina naturala redusa

Toamna, zilele scad si lumina naturala este din ce in ce mai redusa. Petrecem din ce in ce mai putin timp in aer liber si consumam din ce in ce mai putine fructe, legume sau salate. Deficitul de fier ne poate afecta in acest sens. Chiar daca nu mai putem beneficia de “ajutorul” spanacului sau de multe alte legume cu frunze verzi, poti incerca sa consumi lapte de soia, broccoli, sfecla, orez brun, fulgi de ovaz, seminte de floarea-soarelui, tofu, seminte de dovleac, fistic, mazare etc.

 

Schimbarile climatice

Schimbarile climatice au o importanta deosebita in ceea ce priveste caderea parului. Racirea brusca a vremii, vantul, purtarea caciulilor, toate acestea slabesc radacina firului de par care trebuie sa faca fata intemperiilor. In plus, cu cat se raceste afara, cu atat suntem mai tentate sa utilizam apa mult mai fierbinte atunci cand facem baie pe cap si sa ne clatim tot cu apa fierbinte, fapt ce dauneaza foliculilor de par.

Farmacistii Catena va recomanda samponul Revalid impotriva caderii parului. Samponul Revalid este solutia ideala atat pentru barbatii cat si pentru femeile care isi doresc un par regenerat, stralucitor si plin de sanatate. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Ruxandra Dumitrescu