Cafeaua cu zahar imbunatateste activitatea creierului

cafeina_2Diminetile sosite prea devreme care ne smulg fara mila din asternutul cald sau noptile care se prelungesc mult dupa ce concentrarea noastra s-a evaporat, cer imperativ… o cafea. Dar ce fel de cafea: amara sau dulce? Unii vor spune ca este mai sanatos sa consumam cafeaua fara zahar pentru a reduce numarul de calorii, iar altii vor spune ca aceasta bautura este infinit mai savuroasa cu putin zahar.

Ei bine, o cercetare efectuata de curand, da castig de cauza celor care prefera cafeaua indulcita. Din ce motiv? Pentru ca aceasta combinatie de cafeina si glucoza poate imbunatati activitatea creierului, potrivit unui studiu recent in care rezonanta magnetica a fost folosita pentru a identifica substratul neural pentru efectele combinate ale acestor doua substante. Studiul a fost publicat in revista Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental si a fost condus de doi cercetatori de la Departamentul de Psihiatrie si Psihobiologie Clinica din cadrul Institutului pentru Studiul Creierului.

Zaharul din cafea sporeste atentia

Combinatia celor doua substante imbunatateste performanta cognitiva in ceea ce priveste atentia sustinuta si memoria, deoarece creste eficienta celor doua zone ale creierului responsabile cu aceste doua functii. Exista un efect de sinergie intre cele doua substante, fiecare amplificand efectul celeilalte.

Creierul este mai eficient sub efectul celor doua substante combinate, din moment ce are nevoie de resurse mai putine pentru a produce acelasi nivel de performanta  fata de cel atins de subiectii carora le-a fost administrate doar cafeina sau glucoza sau cei care au fost supusi efectului placebo.

Pentru studiu, oamenii de stiinta au evaluat atentia sustinuta si memoria de lucru – activitati de baza in imbunatatirea sarcinilor cognitive de zi cu zi. Participantii au fost evaluati dupa ce au consumat bauturi care contineau fie doar cafeina sau glucoza, fie combinatii ale celor doua sau doar apa (pentru a studia efectul placebo). Testul a fost facut pe 40 de voluntari sanatosi la un spital din Barcelona.

Invatati si memorati cu o cafea buna

Concluziile sugereaza ca glucoza si cafeina combinate au efecte benefice in atentie si invatare si consolideaza memoria verbala. Niciunul dintre aceste efecte nu au fost observate cand substantele au fost consumate separat. Probabil de aceea in perioade stresante, cand avem nevoie de mai multa concentrare si cand trebuie sa memoram cantitati mari de informatii, ca de exemplu in preajma examenelor, simtim nevoia sa consumam cafea.

Cu totii stim ca exista multe dezbateri privind efectele benefice si cele negative ale cafelei. Totusi, in ciuda parerilor negative despre aceasta licoare, cafeaua ramane o bautura extrem de apreciata: anual, la nivel mondial se consuma peste 7000 de milioane kilograme de cafea. Daca va numarati printre consumatorii de cafea si vreti sa va bucurati si de cele mai recente beneficii descoperite ale acesteia, alegeti cafeaua indulcita.

Text: Bianca Badescu

Sursa studiu: sciencedaily.com