Calmeaza pielea atopica!

Calmeaza pielea atopicaIn ultimul timp, aud din ce in ce mai multe femei plangandu-se de faptul ca au mereu pielea iritata, inrosita si foarte uscata, fara sa stie exact care este cauza. In articolul de mai jos, investigam misterul pielii atopice si oferim solutii practice care iti calmeaza tenul!

Dermatita atopica este frecventa la copii si bebelusi, dar si la adulti, in special in cazul celor care locuiesc in medii poluate, putand fi cauzata de numerosi factori. Printre cele mai frecvente cauze ale iritatiilor se numara praful, hainele din materiale sintetice, sapunurile agresive, anumite parfumuri, dar si lipsa suficienta a hidratarii dupa fiecare dus, intolerantele alimentare sau acarienii.

 



6 pasi catre o piele curata si luminoasa

 

1. Dupa ce te speli pe fata, sterge-te intotdeauna cu servetele cosmetice moi, nu cu prosopul, intrucat acesta poate forma bacterii si iti poate irita tenul.

2. Curata-ti in fiecare zi pielea cu o solutie blanda, precum o lotiune micelara sau un demachiant pentru ten intolerant.

3. Apa termala iti poate fi de ajutor, datorita proprietatilor calmante si cicatrizante. Pulverizeaz-o pe fata, inlocuind astfel lotiunea tonica.

4. Daca suferi de o forma severa de dermatita atopica, insotita de mancarimi si pustule, viziteaza un medic dermatolog, ce iti poate prescrie un tratament pe baza de corticosteroizi, antibiotice sau antihistaminice, pentru calmarea alergiei.

5. Hidrateaza-ti pielea de doua ori pe zi cu o crema speciala pentru pielea sensibila sau atopica, pe baza de apa termala sau plante, fara parfum.

6. Evita stresul si incearca sa fii cat mai relaxata, intrucat o stare mentala buna contribuie la frumusetea pielii tale, fiind demonstrat faptul ca, in perioadele de incordare, iritatiile tenului sunt mai frecvente.

 

Andreea Popescu, medic rezident dermatovenerolog la Spitalul Colentina:

 

”In ultimele doua decenii, studiile au aratat o crestere a cazurilor nou diagnosticate datorita modificarii factorilor de mediu cu expunere la noi alergeni. La 85% dintre cazuri debutul bolii are loc in primul an de viata, fapt ce impune masuri de preventie primara pentru copii ce provin din familii cu atopie si acestea includ:evitarea expunerii gravidei si/sau nou-nascutului la aeroalergeni, alergeni alimentari, suplimentarea dietei cu probiotice si terapia emolienta de la nastere chiar in lipsa unor leziuni active.”

 

  • Boli ale pielii ameliorate de cosmeticele pe baza de apa termala

Diferite afectiuni cutanate pot fi tratate sau ameliorate prin folosirea cosmeticelor pe baza de apa termala: tenul sensibil manifestat prin iritatii, roseata, mancarimi la aplicarea diverselor produse cosmetice, dermatita atopica, eczema alergica si de contact, psoriazis, prurit generalizat sau localizat, ten gras, seboreic, acneic, arsuri cutanate accidentale sau dupa tratamente cutanate (peeling, laserterapie, dermabraziune), dermatita de scutec la copii. Pentru barbati sunt ideale dupa ras, pentru improspatarea si tonifierea pielii.

 

 

  • Contraindicatii?

Nu se cunosc contraindicatii absolute ale utilizarii apei termale, ele sunt relative si tin in special de modalitatea de utilizare si aplicare, ele trebuie sa fie folosite numai la indicatia si sub supraveghere medicala. De exemplu, pentru ten, daca nu se respecta modul de aplicare al apei termale (pulverizare de la 5-10 cm, se lasa 30 de secunde, apoi se indeparteaza sau se tamponeaza excesul), se obtine paradoxal un efect de deshidratare al pielii pentru ca apa nu se mai fixeaza in celulele cutanate si va fi absorbita in tesuturi de catre sarurile minerale continute.

 

Text: Raluca Mateescu