Catastrofele din spatele frumusetii verii

soare“Ah, frumoasa vara, stai cat mai mult cu noi!”, cam asa ar putea suna una dintre rugamintile pe care le avem in aceasta perioada. Pe langa frumusetile verii, printre care se numara superbele costume de baie pe care le etalam la piscine, bauturile reci care ne racoresc sufletele dupa o zi caniculara, cocktailurile, sezlongurile, razele soarelui care ne mangaie pielea si bronzul fara cusur, vara are si ea dezastrele ei.

Si aici ne referim la consecintele pe care expunerea la soare le are asupra pielii noastre. Si cum nu toate suntem ferite de probleme in aceasta perioada, va invit sa cititi cum puteti face fata dezastrelor, dar si cum sa le tratati.

 



  • Pete cauzate de soare

Cu toate dorim sa ne bronzam cat mai mult pentru ca bronzul sa persiste si pe perioada toamnei si majoritatea dintre noi cred ca, daca nu se dau cu lotiune de corp atunci cand stau la soare, se vor bronza mai mult. Gresit! Expunerea indelungata la soare afecteaza pielea. O problema ce tine de estetica, si nu de sanatate, o constituie expunerea pielii la ultraviolete fara protectie solara. Daca ai facut greseala sa stai prea mult la soare fara protectie, sa nu te mire ca pe pielea ta isi vor face aparitia mici pete. Dar nu te speria! Noi suntem aici sa te ajutam, nu sa te criticam. Daca pielea ta s-a umplut de pete cauzate de soare, iti recomandam o masca facuta in casa, foarte eficienta, cu rezultate imediate. Tot ce trebuie sa faci este sa pui intr-un bol ulei de masline, lapte si cateva picaturi de lamaie si sa amesteci bine compusul. Pasta se aplica pe fata si se lasa timp de 15 minute. Vitamina C este un antioxidant puternic, care ajuta la imbunatatirea elasticitatii pielii. Sucul de lamaie are un nivel ridicat de acizi alfa-hidroxi (AHA), cunoscuti pentru capacitatea lor de a lumina fata.

Ca o masura preventiva, întotdeauna trebuie sa folosesti protectie solara atunci cand te pregatesti sa pleci afara. Lotiunea se aplica la fiecare cateva ore pentru a preveni daunele suplimentare/modificarile de culoare ale pielii.


  • Intepaturi de insecte

Dermatologul Melissa Piliang de la Cleveland Clinic recomanda aplicarea unui antihistaminic pe locul muscaturii pentru a reduce senzatia de mancarime si umflatura. In cazul in care te confrunti cu simptome ale unei reactii alergice severe, cum ar fi dificultati de respiratie, urticarie sau dificultati de înghitire, vizita la medic este obligatorie.

Pentru a te bucura cat mai mult de vara, fara ca insectele sa-ti strice vacanta, se recomanda aplicarea unei lotiuni impotriva insectelor, inainte de a iesi din casa. Tine minte, prevenirea este mai importanta decat tratarea, este importanta chiar si atunci cand vorbim despre frumusete, nu doar despre sanatate.

 

  • Alergii cauzate de iedera otravitoare

Este imposibil ca o iesire la padure, la iarba verde, sa nu lase macar o cicatrice, oricat de mica ar fi. Tocmai din acest motiv, dar si pentru faptul ca, la fel ca si voi, si noi iubim iesirile in aer liber, va oferim cateva sfaturi in cazul in care intrati in contact cu o… iedera otravitoare. Oricat de inofensive ar parea la prima vedere, plantele au anumite mecanisme de aparare extrem de variate, de la tepi, pana la anumite substante otravitoare pe care le contin, exact ca in cazul iederei. Daca ai fost “piscata” de o iedera otravitoare, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa speli zona afectata cu multa apa si sapun. De asemenea, hainele trebuie spalate la temperaturi foarte ridicate pentru a elimina orice pata de otrava. În cazul în care eruptiile cutanate cauzate de iedera otravitoare acopera o suprafata mica, o lotiune sau un unguent cu hidrocortizon vor rezolva problema. In cazul în care eruptia este mult mai raspandita sau te confrunti cu simptome severe, cum ar fi dificultati de respiratie, se recomanda vizita la medic.

 

  • Arsuri solare

Cum spuneam si mai sus, ne dorim sa profitam cat mai mult de aceasta superba vreme si ajungem sa stam cu orele la plaja, fara sa ne protejam de razele nocive ale soarelui. Sa nu ne mai miram ca ne trezim cu arsuri solare. Dupa cum stii deja, prevenirea este cel mai bun remediu contra arsurilor solare. Daca totusi ai ajuns in situatia asta, iti recomandam administrarea unui medicament antiinflamator eliberat fara reteta, pentru a reduce inflamatia si a ameliora durerea. Un alt remediu pentru ameliorarea durerilor este apa. Da, ai citit bine! Ai ajuns in aceasta situatie pentru ca, mai mult ca sigur, erai deshidratata. De cate ori sa iti mai repetam ca apa este importanta?!


  • Uscarea pielii

Hidratarea este esentiala pentru pielea uscata, asa ca, pentru a mia oara, bea multa apa!!! De asemenea, asigura-te ca i-ai dedicat ingrijirii pielii timpul necesar pentru ca aceasta sa faca fata cu brio ultravioletelor.

 

Text: Andreea Popescu