Cauzele psihologice ale infertilitatii

Din ce in ce mai multe cupluri se confrunta cu infertilitatea, chiar daca, din punct de vedere medical, nu sufera, nici el, nici ea, de afectiuni foarte grave. Atunci cand cauzele nu pot fi depistate, putem vorbi de o infertilitate la nivel psihologic.

Am stat de vorba cu doamna psiholog Genoveva Teleki despre cauzele psihologice ale infertilitatii si am aflat o multime de lucruri interesante despre diferentele dintre femei si barbati la acest nivel si despre cum percep ei infertilitatea.



Cand putem vorbi de o infertilitate de natura psihologica?

Putem vorbi de o infertilitate de natura psihologica atunci cand, in urma investigatiilor medicale, nu este gasita nicio cauza medicala sau fiziologica, atat la barbati, cat si la femei. Stiinta are limitele ei –in fiecare an, se mai gasesc anumite cauze ale infertilitatii.

Care sunt cel mai des intalnite cauze ale infertilitatii de natura psihologica?

Din discutia cu pacientii, reiese cand este vorba despre un conflict – un stres accentuat sau anumite probleme emotionale. Pot exista anumite reprezentari, temeri pre-existente momentului in care se decide conceperea unui copil. Aceasta dorinta de a avea un copil este ceva foarte complex. In primul rand, este ceva ce se construieste din copilaria mica.

Ideea de a avea un copil este diferita la femei si la barbati. La barbat, de regula, presupune o continuare, ceva ce tine de nemurire. La femeie, se inscrie mai mult, o data, in registrul biologic de reproducere si, apoi, simbolic vorbind, este o etapa importanta in definirea feminitatii – nevoia de a ingriji un pui, de a-l creste.

Cum influenteaza stresul capacitatea unui cuplu de a avea copii?

Cand exista in viata cuplului o anumita doza de stres, chiar interventia procedurilor de reproducere umana asistata (inseminari, fertilizari), se poate solda cu esecuri. Atunci cand femeia este ori prea preocupata de acest lucru, obsesia duce aproape tot timpul la esec. De aceea, atunci cand se incep aceste proceduri, este bine ca fiecare cuplu sa vorbeasca cu un specialist.

Ce solutii exista pentru sporirea sanselor de a concepe in mod natural?

Pentru cresterea sanselor de a avea un copil, in primul rand in mod natural, este necesar un echilibru emotional. Relaxarea, vacantele, intimitatea cuplului – sunt foarte necesare.

Realizator: Raluca Baciu

Operator video: Cristi Liteanu

Editor imagine: Stanislav Pescu