Ce pericole ascund tatuajele cu henna

Ce pericole ascund tatuajele cu hennaVacanta a sosit, asa ca este timpul sa ne facem bagajele si sa plecam care pe unde putem, in cele mai indepartate locuri, cu mare, soare si nisip fin. Si pentru ca e momentul sa ne relaxam si sa ne distram, cautam numeroase moduri prin care sa putem face acest lucru. Probabil ca multi dintre voi au experimentat deja tatuajul cu henna, mai ales atunci cand in vacanta se merge in gasca si este de ajuns ca o singura persoana sa propuna acest lucru.

Daca te intrebi ce este gresit aici, ei bine, daca iti vei face un tatuaj cu henna nu inseamna ca nu vei pati nimic. S-ar putea sa te inseli…

 



Tatuajul cu henna temporar

Un tatuaj temporar poate dura intre 3 zile si cateva saptamani, in functie de tipul de produs utilizat, dar si de tipul pielii. Spre deosebire de tatuajele permanente unde substanta este injectata pe sub piele, tatuajele cu henna sunt aplicate la suprafata ei. In orice caz, doar pentru ca un tatuaj este temporar, asta nu il face lipsit de riscuri. Unii consumatori pot suferi reactii adverse ce pot dura cam cat dureaza si tatuajul. Printre aceste probleme se numara roseata, sensibilitatea crescuta la lumina soarelui, cicatricele permanente, leziunile supurante. Unele reactii ii pot determina pe oameni sa apeleze la serviciile de specialitate. Reactiile fie pot aparea imediat dupa ce o persoana si-a facut acest tatuaj, fie una sau chiar doua-trei saptamani mai tarziu.

Nu esti neaparat in siguranta

Probabil ca esti familiarizata cu henna, un colorant rosu cu tente maronii ce provine de la o planta tropicala, care creste in regiunile tropicale si subtropicale din Africa si Asia. Inca din Epoca Bronzului, oamenii utilizau henna pentru a-si colora parul, unghiile, pielea, matasea si lana. Arta decorarii cu henna, numita “mehndi”, poate fi admirata si astazi in cadrul anumitor festivaluri, traditii etc. In orice caz, astazi henna de culoare neagra este adesea utilizata in locul celei traditionale. Solutia folosita poate fi amestecata si cu alte ingrediente pentru ca tatuajul sa fie mai inchis la culoare si sa dureze o perioada mai lunga de timp, insa in acest mod poate deveni daunatoare. Acest lucru se poate intampla deoarece ingredientul de culoare inchisa care se adauga in henna traditionala contine p-fenilendiamina ce poate provoca infectii cutanate periculoase la nivelul pielii, nefiind o substanta autorizata.

In unele tari, exista reguli in ceea ce priveste tatuajul temporar cu henna in altele insa nu. Asa ca, in functie de locul unde te afli, s-ar putea ca nimeni sa nu controleze substantele pe care artistii tatuatori le utilizeaza. Unele persoane se pot confrunta cu adevarate probleme, si ceea ce poate parea deloc daunator sau foarte putin daunator poate reprezenta, de fapt, o adevarata problema.

 

Text: Ruxandra Raica