Ce se intampla cu copiii dupa divort

copii_cu_parinti_despartiti_sursa_shutterstockDe regula, perceptia societatii despre copiii care provin din parinti despartiti, este aceea ca sunt mai puternici si mai maturi decat restul copiilor. Este adevarat, dupa cum este, insa tot atat de adevarat si faptul ca acesti copii sunt in acelasi timp deosebit de vulnerabili.

Socului pe care ei il resimt la divortul sau despartirea parintilor, ei ii opun aparenta unei personalitati puternice si mature. In realitate, acesti copii, desi poseda unele trasaturi specifice de personalitate sunt tot copii, nefiind vorba asadar de o maturizare timpurie ci de un mecanism de aparare, prin intermediul caruia ei compenseaza absenta modelului parental bidimensional.


Portretul copilului dupa divort:

 

  • • Printre trasaturile specifice acestor copii se regaseste orientarea accentuata spre relatiile sociale. In genere, copii cu parinti despartiti sunt sociabili si deosebit de comunicativi, adaptandu-se cu o mare usurinta in orice anturaj sau situatie sociala. Aceasta trasatura decurge, natural, din nevoia imperativa de adaptare la situatii si contexte diferite, mai ales atunci cand este vorba de copii ai caror parinti isi impart custodia, care locuiesc alternativ cu mama sau tatal.
  • • O alta caracteristica a acestor copii se refera la creativitatea sau mai bine zis, nevoia de creativitate si de exprimare creativa pe care ei o demonstreaza de la cele mai fragede varste. Durerea provocata de despartirea parintilor si eventuala vina pe care copilul ar putea-o resimti este compensata prin atitudini creative, acesti copii fiind orientati spre creatie, indiferent de maniera in care se vor obiectiva la maturitate inclinatiile lor creative (pictura, arhitectura, muzica, etc). Aceasta este modalitatea prin care ei se elibereaza de poverile emotionale, pe care le dobandesc in urma despartirii parintilor.

De aceea se recomanda parintilor despartiti sau divortati sa isi incurajeze copiii si sa-i indrume spre activitati creative, tinand cont, bineinteles, si de inclinatia, talentul existent ori preferintele copilului intr-un domeniu sau altul.

Text: Psiholog Carmen Maria Finat