Ceapa, aliment si medicament

ceapa sursa shutterstockCeapa este un remediu, cu un continut bogat in vitamine, saruri minerale si substante cu caracter antibiotic. De aici si numeroasele sale efecte care contribuie la asigurarea starii de sanatate si echilibru al organismului, cat si la prevenirea aparitiei unor fenomene patologice.

Dintre vitaminele continute de ceapa amintesc vitamina A, B si C; ca saruri minerale mentionez pe cele de calciu, fosfor, fier, potasiu, iod, siliciu, sulf, flor. Acestea intra in componenta unor enzime si sisteme metabolice care asigura starea normala de functionare a organismului. Pentru exemplificare voi enumera cateva dintre virtuti: iodul asigura integritatea glandei tiroide, precum si supletea si comportarea normala a vaselor de sange. Siliciul, alt element din ceapa este cel care controleaza integritatea scheletului si previne aparitia osteoporozei; el, de asemenea, este important pentru mentinerea sau refacerea unui anumit grad de mineralizare a organismelor tinere sau de varsta a 3-a; el mentine elasticitatea vaselor de sange, prevenind aparitia fenomenelor de scleroza. Fosforul asigura integritatea scheletului alaturi de alte saruri minerale, intra in compozitia chimica a sistemului nervos si ii asigura activitatea normala. El este responsabil sI cu energia nervoasa, intelectuala si sexuala. Sulful, la randul lui, este depurativ intra in compozitia scheletului precum si a fanerelor (par, unghii) si are calitati antiinfectioase, antireumatice si antialergice. S-a constatat ca odata cu varsta cantitatea de saruri de sulf din organism scade; ele au reale calitati antireumatice in ateroscleroza cerebrala, in artritism, in afectiuni hepatobiliare, in diverse afectiuni ale pielii, in arterite, in diabet…
 
Calitatile terapeutice
Din aceasta mica incursiune deducem calitatile terapeutice ale componentelor chimice ale cepei si anume:
– este un bun stimulent general al organismului recomandat in diferite forme de astenie fizica, de crestere si intelectuala, de asemenea un stimulent endocrin si cu calitati afrodisiace;
– are proprietati diuretice, induce somnul la cei care sufera de insomnie, este hipotensiva si amelioreaza sau previne fenomenele de ateroscleroza.

Indicatii fitoterapeutice
Ceapa are urmatoarele indicatii fitoterapeutice:
– Pentru scaderea tensiunii si prevenirea accidentelor vasculare. Are actiune antitrombocica prin cresterea fibrinolizei, de crestere a fluiditatii sangelui, imbunatatind astfel circulatia la nivelul capilarelor, in special acelor cerebrale si ale miocardului. Ceapa este diuretica si asigura scaderea tensiunii arteriale prin diureza;
– are actiune favorabila in cazul afectiunilor sistemului endocrin, provocate de varsta, dezechilibru sau boli;
– ceapa este indicata in afectiunile aparatului respirator, usurand eliminarea secretiilor, avand actiune antiseptica si antitusica; in aceste cazuri, pe langa consumarea ei ca atare se folosesc si unele forme farmaceutice, cum ar fi siropul de ceapa pentru tuse si guturai, care se prepara astfel: se taie ceapa rondele, se macereaza timp de 24 de ore, pe o farfurie, cu suficient zahar tos; din lichidul extras se beau 2-5 lingurite pe zi, treptat. La fel contra gripei se prepara un macerat din ceapa: doua cepe mari maruntite cu cutitul, se macereaza cu o jumatate de litru de apa timp de sase ore; se bea cate un pahar de 100 g intre mese si la culcare, timp de 15 zile;
– ceapa are si calitati hipoglicemiante de durata, fiind folosita ca adjuvant in hiperglicemii;
– ceapa contribuie si la drenarea bilei si la realizarea unei evacuari normale a intestinului gros (efect purgativ).

Text: Farm. Primar Mircea Teodosiu