Cum iti poti da seama singura daca sanii tai sunt sanatosi?

0a1a462452In lumea medicala, parerile sunt impartite cand vine vorba de mamografii, cu ajutorul carora pot fi depistati nodulii sau tumorile la san. Unii doctori spun ca, dupa varsta de 50 de ani, femeile trebuie sa-si faca 3 mamografii, iar altii spun ca acest lucru le poate face femeilor mai mult rau decat bine. Pe de alta parte, la femeile sub 50 de ani care au tesut mamar mai dens, mamografiile nici nu pot detecta de multe ori problemele.

1 din 8 femei sufera de afectiuni la sani, iar diagnosticarea la timp a problemelor permite tratarea lor astfel incat sa nu se ajunga la instalarea cancerului de san. De aceea, orice femeie trebuie sa fie foarte atenta cu aceasta problema si sa-si dea seama singura cand ar putea exista un risc, pentru a se prezenta la medic.

  • Autoexamineaza-te lunar! De la varsta de 30 de ani, fiecare femeie trebuie sa se autoexamineze in fiecare luna, in general in perioada ovulatiei. Cum poti face acest lucru? Folosind pernutele degetelor, descrie miscari circulare pe toata suprafata sanului, pana ajungi la sfarcuri. Verifica sanul peste tot, chiar si in laterale si in zona axilei. Fa acest lucru stand mai intai intinsa, apoi in picioare si asezata.
  • Alerteaza-te daca ti se inroseste pielea de pe san! Exista o forma de cancer – cel inflamator – care determina inrosirea si inflamarea sanului. De multe ori roseata de pe san este luata drept o simpla infectie sau o forma de celulita. Poate sa fie doar o iritatie, dar este bine sa mergi la medic daca observi o astfel de problema.
  • Intereseaza-te de istoricul medical al familiei. Cancerul de san este ereditar in 10% dintre cazuri, asa ca este foarte important pentru o femeie sa stie daca au mai fost astfel de cazuri in familie. Daca rudele de gradul I au avut cancer de san, riscul este chiar mai mare. Cu cat o femeie este diagnosticata mai devreme cu aceasta boala, cu atat mai probabil este ca boala sa fi fost mostenita.
  • Fa un test genetic! Daca ai in familie cazuri de femei ce au avut probleme la san, atunci poti face un test pentru a afla daca ai genele responsabile cu producerea bolii. Acestea pot fi identificate prin teste de sange, insa este necesar sa poti lua o mostra si de la persoana care a fost bolnava.
  • Ai grija la greutate si evita tratamentele hormonale! Femeile care sunt la menopauza trebuie sa evite tratamentele hormonale, pentru ca acestea pot creste riscul de a face cancer la san. De asemenea, cu cat ai o greutate mai mare, cu atat creste riscul aparitiei bolii pentru ca hormonul care poate provoca anumite forme de cancer la san este produs de tesutul gras.

Text: Bianca Badescu

Sursa:dailymail.co.uk