Cum se alege si se poarta corect sutienul?

decupat_shutterstock_76621804Desi este un articol vestimentar uzual, noi, femeile, facem multe greseli atunci cand ne alegem sutienul, greseli care se pot rasfrange asupra frumusetii sanilor. Pentru ca il purtam zilnic si ne-am obisnuit cu el, nu-i mai acordam importanta necesara. De aceea, ne-am gandit sa punctam cateva reguli pe care ar trebui sa le urmam atunci cand vorbim despre sutien.



Cum alegem corect un sutien?

Desi culoarea, modelul si materialul sunt esentiale in alegerea unui sutien, trebuie sa fiti foarte atente si la forma cupei, dar si la lungimea bretelelor laterale. Un sutien care are cupele prea mici sau prea mari deformeaza sanii, iar unul care strange sau, din contra, are bretelele laterale largi nu va sustine corect sanii. Tineti cont ca, atunci cand va alegeti un sutien, breteaua laterala trebuie sa stea pe mijlocul spatelui si in niciun caz sa se ridice catre omoplati. Pe de alta parte, ati observat probabil ca majoritatea sutienelor au 3 carlige de inchidere. Acest fapt are si o explicatie: trebuie sa alegem acel sutien pe care sa-l putem inchide lejer la primul carlig si nu la al treilea. Ca sa stiti exact ca ati probat numarul corect, introduceti un deget intre inchizatoare si piele. Daca degetul intra lejer, puteti sa va cumparati acel model. Cu timpul, cand materialul se va lasa, il veti ajusta, inchizandu-l la urmatorul carlig.

Cum purtam corect un sutien?

Toate femeile au un sutien favorit si au tendinta de a-l purta zilnic. Ei bine, aflati ca acest fapt nu este favorabil pentru rezistenta sutienului deoarece fibrele de elastic din care este construit isi pot pierde usor proprietatea si se pot deteriora prin suprasolicitare. Astfel, pentru a-l pastra cat mai mult timp in stare buna, un sutien nu trebuie purtat mai mult de doua zile la rand, lasandu-i timp materialului sa-si revina la forma initiala. De asemenea, nu purtati un sutien mai mult de 8 luni. Dupa aceasta perioada, isi pierde functia de sustinere si se deformeaza. Pe de alta parte, sutienul trebuie asortat, si nu neaparat culoarea, la hainele pe care le imbracam. Astfel, nu orice model se va potrivi cu orice tinuta. De exemplu, rochiile cu decolteu adanc cer un model de sutien cu semi-cupa, in timp ce bluzele foarte stramte pe corp cer un model de sutien cu cupa plina. Sfatul nostru este sa va analizati bustul in oglinda din toate unghiurile atunci cand purtati haine cu design mai sofisticat.

Cum se intretine un sutien?

Nu este recomandat ca sutienul sa fie curatat in masina de spalat, deoarece isi poate pierde mult mai usor elasticitatea si se poate deforma. Ideal este ca acesta sa fie spalat de mana, cu apa calduta, si sa nu fie stors. Daca insa alegeti curatarea automata, atunci protejati-l de restul hainelor cu un saculet din bumbac si spalati-l la o temperatura rezonabila, 30, maximum 40 de grade. De asemenea, tineti cont ca sutienul face parte din categoria lenjeriei intime − prin urmare, trebuie spalat des, o data la 4 sau 5 purtari, si cu haine din aceeasi categorie. O alta regula de baza in intretinerea unui sutien este sa nu-l calcati si sa nu-l uscati pe calorifer.

Text: Madalina Manole