Cum te intelegi cu soacra: ghid de supravietuire

soacra principalaSoacra, soacra, dar ciudate pretentii mai ai. Treaba asta cu soacrele este o chestiune delicata pe care nu o poti generaliza deoarece fiecare persoana este diferita, iar soacrele sunt si ele… oameni. Din batrani exista aceasta teama semanata mai ales printre proaspetele nurori in ceea ce priveste relatia cu soacra. Unele sunt atinse de „veninul” limbii ascutite inca din primele luni de relatie cu viitorul sot, altele inainte de nunta, si mai exista si acea categorie a nurorilor care abia dupa nunta isi dau seama cu adevarat de comportamentul soacrei. Dar nu toate soacrele sunt la fel. Sa abordam, deci, subiectul cu seriozitate.

Soacra, soacra – poama acra?

Fiecare om are o idee diferita asupra a ceea ce este normal in ceea ce priveste relatia parinte-copil. Tocmai de aceea, cele doua persoane care alcatuiesc un cuplu trebuie sa discute despre asteptarile fiecaruia cand vine vorba de familie. Regulile ar putea fi diferite pentru fiecare pereche de parinti. Poate ca sotului tau i-ar face mare placere ca parintii lui sa va viziteze din doua-n doua zile si fiecare duminica sa fie petrecuta la masa din sufragerie, pe cand tu ai prefera sa stai cat mai la distanta si sa-i vizitezi, daca s-ar putea, de maximum cinci ori pe an. Sansele pentru a fi pe lungimi de unda diferite sunt foarte mari. Daca veti lua la cunostinta aceste aspecte, veti putea face fata situatiei cu mai multa usurinta.

Let him do the dirty work

De ce unele soacre trimit mancare la pachet si se preocupa de bunastarea ambilor soti, in timp ce altele au numai comentarii de facut la adresa nurorilor? Aceasta este o chestiune subiectiva pe care nu o putem comenta in niciun fel si nici nu putem judeca. Unele dintre ele sunt geloase, isi doresc ce-i mai bun pentru copiii lor si faptul ca nu-i mai vad atat de des nu este chiar un lucru placut. Acelasi lucru se poate intampla si cu mamele de fete. Daca apar probleme intre tine si mama sotului tau, roaga-l prima data pe el sa se ocupe de acest lucru. Strategia are beneficii duble: garanteaza faptul ca este un fel de „gardian” al relatiei voastre cu parintii si ajuta la evitarea unor conflicte inutile ca urmare a neintelegilor. Pana la urma, sotul este cel care-si cunoaste cel mai bine parintii. Nu fii agresiva la adresa socrilor cand discuti cu sotul tau, spune-i doar ca ti-ai dori sa fii mai apropiata de ei, dar simti ca exista acea bariera.

Ai grija la subiectele de discutie abordate cu soacra

Evita sa vorbesti despre problemele care pot aparea in relatia voastra cu soacra, pentru ca acest lucru poate conduce la comentarii care nu si-ar avea rostul, pot aparea ironii, glume cu dublu inteles, lucru care poate dauna relatiei de cuplu. Daca soacra spune adesea lucruri care te supara, care iti confera o stare de disconfort, raspunde fara sa te agiti prea mult si fara sa pui prea mult suflet. Nu uita niciodata ca trebuie sa fii politicoasa pentru ca aceasta este o dovada a felului in care ai fost crescuta si a valorii umane. Nu-i da niciodata oportunitatea sa te vada suparata, nervoasa, pentru ca s-ar putea sa foloseasca aceste lucruri impotriva ta. Foloseste-te intotdeauna de umor pentru a depasi cu brio situatiile incomode. Incearca sa o cunosti mai bine, nu-i spune lucruri pe care nu le crezi cu adevarat si lasa la o parte linguseala. Fii naturala, poarta-te la fel cum o faci si cu propria-ti mama, arata-i totusi ca este o persoana importanta in viata ta, in viata voastra si ca totul poate fi mai frumos cand lucrurile merg… ca unse.

Text: Ruxandra Dumitrescu