De ce nu slabesc?

de-ce-nu-slabescInainte sa incep sa scriu acest articol, m-am gandit daca exista macar o femeie care sa nu fi incercat, chiar si pentru o scurta perioada de timp, sa slabeasca. Probabil ca numarul celor impacate cu propria greutate este foarte mic si chiar si cele mai suple dintre noi au avut momente in care, indreptatit sau nu, au dorit sa aiba cu cateva kilograme mai putin.

 

Cel mai adesea, o femeie doreste sa scada in greutate dupa o sarcina. Este un moment fiziologic in care acest lucru se impune. O alta situatie frecventa este cea a sosirii primaverii! Indiferent de situatie, a incerca sa slabesti, fie si cu putine kilograme, nu este deloc usor. Uneori, in ciuda eforturilor noastre,  nu reusim sa realizam ce ne-am propus.  Pentru aceasta exista diverse motive, unele de ordin fiziologic,  altele de ordin psihologic si este de stiut ca in fiecare caz in parte, ambele tipuri de motive se regasesc in egala masura.

Motive de ordin fiziologic

Printre motivele de ordin fiziologic, sa nu uitam rezistenta la foame a corpului nostru. Invatat de milenii sa faca fata unui aport redus de nutrienti, corpul uman isi scade in astfel de circumstante cheltuielile (inclusiv pe cele bazale), astfel incat, desi mancam mai putin, nu dam jos decat cateva sute de grame. Mai mult, daca suntem vechi candidate ale curelor de slabire, probabil ca am intrat in cercul vicios al efectului “yo-yo”, adica ne-am “invatat” metabolismul cu perioade de exces alimentar, alternand cu perioade de deficit caloric. Ca atare, metabolismul stie sa faca fata ofertei reduse, “inchizandu-si” orice sector neperformant pentru perioadele respective de timp. Va amintiti cat mancati inainte de regim?! Mult, dar totusi nu va ingrasati asa usor. Ei bine, dupa a 10-a perioada de dieta stricta, desi mancati cu mult mai putin ca la inceput, nu numai ca nu slabiti, dar chiar ati luat un kilogram sau doua… ce sa fie?! Nu, nu tiroida sau alta glanda endocrina e de vina… este doar metabolismul pe care noi insine l-am indus in eroare.

 

Motive psihologice

Unul dintre motivele psihologice este rolul de “medicament al frustrarii” pe care il au alimentele in viata noastra. Stresati si obositi de activitatea zilnica, avem nevoie de recompense, iar cea mai la indemana este indubitabil mancarea. Greu de refuzat o prajitura, o inghetata sau o portie mare de cartofi prajiti, atunci cand la serviciu o colega a fost promovata inaintea noastra, desi munceste mai putin sau cand acasa familia ne asteapta seara cu un munte de farfurii in chiuveta si cu masina de spalat plina pana la refuz… Concluzii?! Daca nu slabim atat de repede pe cat am dori, sa nu ne culpabilizam si sa nu ne descurajam. Cu efort si perseverenta, vom reusi cu certitudine.

 

Cum influenteaza lipsa timpului obiceiurile alimentare?

Presate de timp, putem avea obiceiuri alimentare neregulate: consumul majoritar de alimente sa se faca seara (pana la 2 treimi din totalul nutrientilor sa fie adusi de cina sau chiar de gustari nocturne), sa apara prize alimentare rapide si inconstiente (cine sa-si mai aduca a doua zi aminte de ciocolata intreaga rontaita in viteza in metrou?) sau sa existe un consum alimentar exagerat (doar este relaxant sa rontai, deci am mereu ceva la indemana: bomboane, fistic, prajiturele…).

Text: Corina Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie