Desertul la micul dejun te ajuta sa slabesti

shutterstock_24018070In sfarsit o veste buna pentru femeile pofticioase carora le place sa manance si desert dupa micul dejun. Se pare ca o masa completa urmata de o felie de tort de ciocolata poate imbunatati semnificativ sansele de a slabi. Da, ati citit bine, feliuta aceea de tort care ne unge pe suflet ne ajuta sa slabim, nu semnificativ, dar tot e bine.

Conform studiului efectuat de catre cercetatorii de la Universitatea din Tel Aviv, femeile care tin dieta tind sa consume mai putine calorii, lucru ce face ca si micul dejun sa fie mai sarac in grasimi. Se pare ca singura conditie este ca micul dejun sa contina proteine si carbohidrati, pentru a ajuta organismul sa slabeasca si sa tina la distanta kilogramele in plus.
„Scopul unei diete nu trebuie sa fie neaparat de a pierde in greutate, ci ar trebui sa fie si acela de mentinere a greutatii. Din acest motiv, este mai bine sa ne rasfatam la inceputul zilei, cand metabolismul nostru este mai alert si mai hotarat sa proceseze corespunzator alimentele”, a declarat Daniela Jakubowicz, medic in cadrul Wolfson Medical Center din Holon, Israel, si coautor al studiului. Dr. Jakubowicz a analizat aproape 200 de adulti obezi nondiabetici, care au fost alesi aleatoriu sa respecte una dintre cele doua diete cu putine calorii. Ambele diete au avut acelasi numar de calorii pe zi, doar ca jumatate dintre adulti au mancat si desert la micul dejun.

Pacientii care, timp de 32 de zile, adaugasera un desert micului dejun – prajiturele, tort sau ciocolata – au pierdut cu 2 kilograme mai mult decat cei care evitasera aceste alimente. Si mai interesant, ei au reusit sa tina la distanta kilogramele pe care le dadusera jos. In plus, participantii care au consumat si desert la micul dejun au raportat o diminuare a senzatiei de foame pe parcursul zilei comparativ cu cei care nu au mancat desert. Masa luata dimineata regleaza si nivelul de grelina din sange, un hormon responsabil de aparitia senzatiei de foame. Ca dovada a “activarii” hormonului foamei, se pare ca acesta a fost activat doar in proportie de 29,5 % la cei care au mancat desert, fata de 45,2% la cei care nu au mancat.
Conform cercetatorilor, continutul ridicat de proteine ??reduce senzatia de foame, combinatia de proteine ??si carbohidrati creste senzatia de satietate, iar desertul scade pofta de dulce, amidon si alimente grase pe parcursul zilei. Astfel de pofte apar de multe ori atunci cand o dieta limiteaza consumul de dulciuri si poate duce la consumul de alimente grase, care nu sunt permise in dieta.
Rezultatele vor fi prezentate la The Endocrine Society’s 94th Annual Meeting in Houston.

Text: Andreea Popescu