Despre hipnoza si puterea sa de vindecare

poza beneficii hipnozaHipnoza si-a castigat popularitatea in multe domenii de-a lungul timpului. Aceasta forma de terapie poate atenua stresul si durerea, poate ajuta sportivii sa aiba performante notabile sau poate chiar sa sprijine persoanele in lupta cu kilogramele in plus.

 

Te-ai intrebat vreodata de ce unii oameni, chiar si in conditii care nu le sunt tocmai favorabile, isi stabilesc obiectivele si chiar le ating fara sa depuna un minimum de efort? Ei bine, ei doar si-au stabilit o directie si mintea lor se ocupa de restul. Dar care este explicatia faptului ca cei mai multi dintre noi, la un moment dat, se lasa descurajati de boli sau de alte probleme?

 



  • Radiatii si chimioterapie

 

Psihologul Charlene Williams, director de programe clinice la Mind-Body Medicine Group, foloseste hipnoza pe pacientii diagnosticati cu cancer. Pacientii care au suferit in urma chimioterapiei si a radiatiilor sunt supusi unor sedinte de hipnoza care-i ajuta sa suporte tratamentele istovitoare la care sunt supusi.

Cum functioneaza: Psihologul Williams apeleaza la imagini care indica frigul – limonada rece, un rau de munte, vremea rece – atunci cand creeaza inregistrari de hipnoza pentru pacienti. “Uneori, pacientii vin cu propriile lor imagini”, spune el, adaugand ca imaginile de acest gen ajuta  pacientul sa aiba un control mai bun asupra inflamatiilor la nivelul cailor respiratorii.

 

  • Stres si anxietate

 

Senzatia de anxietate sau neliniste inainte de a tine un discurs in fata a 50 de persoane este normala – se estimeaza ca 40 de milioane de persoane din Statele Unite sunt afectate de anxietate.

Cum functioneaza: Uneori, cand te simti speriat si te lasi cuprins de sentimentele de disconfort, hipnoza poate ajuta la atenuarea temerile. Intr-o stare de relaxare, este mai usor sa te separi fizic de experienta ta mentala, conform dr. David Spiegel de la Universitatea Stanford.

Atunci cand ne confruntam cu emotii puternice negative, cum ar fi furia, nu mai gandim intotdeauna clar. Prin utilizarea in mod regulat a hipnozei ajungem sa intram intr-un spatiu mental relaxat, antrenandu-ne astfel sa ramanem calmi.

Incearca acest lucru: data viitoare cand observi ca ai stari de anxietate sau de stres, imagineaza-ti  un ecran impartit in doua. Pe partea stanga, imagineaza-ti un obiect care sa fie asociat cu ce te framanta, iar in partea dreapta – un obiect asociat unei stari de fericire. Acest tip de exercitiu este un mod de gandire care ajuta la sublinierea  problemelor fara tensiune psihica si fizica.

 

  • Dieta

 

Gandul ca mananci un tort (cu muuulta ciocolata) iti poate zgudui creierul de dimineata pana seara. Vrei ca hipnoza sa schimbe asta? Incepe sa observi aceste ganduri si incearca sa le reorientezi catre altceva, acesta este sfatul lui Colin Christopher, hipnoterapeut clinic si autorul cartii “Success Through Manipulation: Subconscious Reactions That Will Make or Break You”. Persoanele care au exces de greutate de obicei se axeaza prea mult pe rezultatele dietelor. La polul opus, persoanele sanatoase se gandesc mai mult la sport, la consumul de alimente sanatoase si la activitati placute.

Cum functioneaza: In timpul hipnozei, mintea subconstienta se deschide mai usor, spune Christopher. “Mintea nu poate face diferenta intre ceea ce este real si ce este imaginar”. Acesta este atuul hipnozei: ea iti poate reorienta atentia catre altceva.

Incearca acest lucru: Imagineaza-ti ca mananci un bol de cirese sau chili vegetarian cu cimbru. Acum, imagineaza-ti ca mananci o salata proaspata care contine salata verde, bucati de morcovi si rosii in ea. Imagineaza-ti ca mananci ceva, indiferent de alimentele pe care le alegi. Atata timp cat de fiecare data cand inghiti, te simti multumit si satul.

 

 

Text: Andreea Popescu