Despre rolul viselor si cum le putem intelege

1a8apythAtunci cand dormim, subconstientul nostru nu mai trebuie sa se lupte cu partea noastra constienta, asa ca poate iesi la iveala. Visatul este una dintre cele mai bune modalitati prin care subconstientul iese la suprafata si prin care poti intra in contact cu el. Doar ca mesajele subconstientului transpuse in vise apar sub forma de simboluri, nu intotdeauna usor de descifrat. Visele sunt un mijloc important de autocunoastere.

Visul – un mister intens speculat

Nu se stie exact de ce oamenii dorm, somnul este inca un mister, un fel de repetitie zilnica ce pregateste marele recital care este moartea. Teoriile cel mai des vehiculate spun ca somnul consolideaza memoria si ca ne ajuta sa gasim solutii la problemele pe care le intampinam cand suntem treji. Visele au o componenta preponderent vizuala si par de obicei ilogice, insa uneori iti furnizeaza exact gandirea neconventionala de care ai nevoie pentru a solutiona diverse probleme aparute pe parcursul zilei.

Intr-un experiment realizat pe aceasta tema, cu studenti carora li s-a spus sa aleaga o problema pe care nu o pot rezolva si sa se gandeasca la ea in fiecare seara, s-a constatat ca, dupa o saptamana, jumatate dintre studenti visasera problema si un sfert ii gasisera si rezolvarea.

Pe de alta parte, Sigmund Freud spunea ca visele exista ca sa ne implineasca dorintele si ca isi au originea in evenimentele petrecute in ziua precedenta, insa teoriile moderne sustin ca visele sunt mai mult de atat, deoarece visatul a fost si el influentat de evolutia omului.

Un alt lucru interesant despre vise rezultat in urma unui studiu este ca tinerii viseaza in culori in proportie de 80%, insa batranii (cei trecuti de 60 de ani) viseaza mai mult alb-negru: doar 20% dintre ei mai au vise colorate, insa nu se stie exact din ce cauza se petrece acest lucru si nici macar daca aceasta nu este doar o iluzie intiparita in memoria participantilor la studiu.

Visele insa ne pot ajuta sa ne intelegem pe noi insine mai profund, sunt o oportunitate de a invata despre noi. In vise, inconstientul tinde sa creeze punti de legatura cu partea noastra constienta.

 

Cum ne putem intelege visele?

Daca visele sunt un mod bun de a intra in contact cu noi insine, atunci trebuie sa invatam sa facem acest lucru.

In primul rand, trebuie sa incepem prin a ne nota visele, chiar si cateva cuvinte despre ele ajuta, orice ne aducem aminte poate fi folositor. Chiar si atunci cand nu-ti mai amintesti, noteaza-ti in caiet acele nopti. Dupa un timp, tot monitorizand fiecare noapte, poti face legaturi interesante si poti descoperi lucruri la care nu te gandeai. Iti vei da seama de ce momente din viata ta s-au legat anumite vise sau noptile in care ai uitat ce ai visat.

In ceea ce priveste visele pe care ti le amintesti, incearca sa identifici cum te simteai in ele, ce stari aveai si cum te-ai simtit cand te-ai trezit. Prin vise ne simtim ideile din subconstient, gandurile si astfel putem sa ne intelegem mai bine pe noi si sa ne ascultam.

Este bine sa analizam toate elementele unui vis, caci ne putem regasi in oricare dintre ele. Uneori ne putem regasi personalitatea in mai multe personaje ale visului, chiar daca exista o distinctie clara intre noi si ceilalti protagonisti din vis.

Poti invata lucruri chiar si din visele care ti se par nesemnificative punandu-ti intrebari despre ele. Anumite lucruri iti pot aparea sub forma de simboluri si necesita mai multa analiza pentru a fi descifrate. Gandeste-te in ce context se petrecea actiunea din vis, cum erai tu acolo, daca erai, ce simteai, de ce se leaga si de ce anume iti amintesc lucrurile/situatiile din vis.

Visele pot fi o cale catre noi insine, iar noi putem fi calea catre descifrarea lor.

 

Text: Bianca Badescu