Diafragma: Metoda contraceptiva locala

diafragma-shutterDiafragma a fost una dintre primele metode de contraceptie feminina. Diafragmele actuale, care sunt un fel de prezervative feminine care impiedica spermatozoizii sa depaseasca colul uterin, sunt discuri suple din latex cu un disc periferic care le permite adaptarea pe suprafata colului.

Diafragmele au mai multe dimensiuni, numerele corespunzand diametrelor diafragmelor in milimetri. De aceea, foarte important este de apreciat dimensiunea necesara, lucru realizat de medicul ginecolog. Apoi este important ca pacientele sa invete sa foloseasca aceasta metoda de contraceptie.

Diafragma se introduce in diagonala de-a lungul vaginului, astfel incat ajunge sa acopere peretele superior al vaginului si colului uterin. Eficacitatea diafragmului vaginal debuteaza odata cu instalarea sa si persista aproximativ patru ore. In caz de raporturi sexuale repetate, se reaplica crema spermicida pe diafragma. Teoretic, diafragma se lasa pe loc patru ore dupa raportul sexual daca se folosesc spermicide moderne cu clorura de benzalconiu (Pharmatex) si opt ore in cazul altor crème spermicide. Nu este bine sa fie lasat pe loc mai mult de 24 de ore, din cauza riscului de suprainfectie. In literatura medicala s-au descris 18 cazuri de soc toxic.

Igiena pacientei
In ceea ce priveste toaleta pacientei trebuie sa se evite cu patru ore inainte si patru ore dupa instalarea diafragmei sapunurile care neutralizeaza efectul substantelor spermicide. Dupa utilizare, diafragma se spala, se usuca si se pune in cutia sa, evitand contactul cu sapunurile, parfumurile sau alcoolul si corpuri grase. Intotdeauna inainte de folosire se verifica buna stare a diafragmei. Daca este bine intretinuta se poate pastra un an.

Indicatii si contraindicatii

Metoda este recomandata pacientelor care nu pot folosi pilula contraceptiva sau steriletul. Contraindicatiile sunt de natura anatomica. Astfel, nu se pot insera diafragme la pacientele cu vagin plat, de tip juvenil sau la cele care au cistorectocel. De asemenea retroversia uterina fixata sau fibromul posterior pot jena utilizarea diafragmei.

Este eficienta metoda?
Eficacitatea contraceptiva se exprima prin indicele Pearl: numar de sarcini obtinute la o suta femei pe an de utilizare. In cazul diafragmei s-au raportat indici variabili, cuprinsi intre 5 – 15 pentru o suta femei dupa un an de utilizare.

Avantaje si dezavantaje
Ca orice metoda contraceptiva, diafragmele au avantaje si dezavantaje. Printre avantaje este profilaxia bolilor cu transmitere sexuala. Diafragma reprezinta o bariera mecanica pentru colul uterin, care este o importanta poarta de intrare pentru agentii infectiosi. In plus utilizarea cremelor spermicide reprezinta o protectie chimica suplimentara. Sarcina este evitata intr-o proportie de 85-90%. Incovenientele utilizarii diafragmei sunt:
– necesitatea unei consultatii prealabile si invatarea pacientei sa foloseasca corect aceasta metoda;
– eficacitate nu foarte mare daca nu este plasata corect;
– infectii urinare mai frecvente, probabil prin impiedicarea mecanica a evacuarii complete a urinei.

Dr. Anca Gherasie
Medic primar obstetrica-ginecologie
Centrul Medical Med New Life
Tel.: 326.39.99/326.39.98/326.39.97
E-mail: [email protected]