Durerile de cap la copii

Cauzele durerilor de cap la copiiDurerile puternice de cap sunt destul de frecvente in randul copiilor. Deseori, aceste dureri de cap, cunoscute in lumea medicala drept migrene, pun copilul in imposibilitatea de a-si desfasura normal activitatile fizice sau intelectuale. Boala apare indiferent de varsta si afecteaza mai mult fetele decat baietii.

Motivul aparitiei suparatoarelor migrene nu este complet stabilit. Se pare, totusi, ca ele ar fi declansate de un proces biochimic complex, care este influentat de schimbarile aparute in circulatia sangvina si in vasele de sange de la nivelul creierului.

Migrena juvenila este o stare patologica cauzata de anumite tulburari vasculare cerebrale cu simptomatologie in principal neurologica si in secundar generala. Migrena sau hemicrania (denumita astfel deoarece durerea de cap se localizeaza, de regula, la jumatatea capului) ii produce bolnavului o suferinta atroce si, implicit, diminuarea, pana la anulare, a randamentului intelectual sau fizic al activitatii zilnice”, spune doctorul Octavian Popescu, medic primar pediatru, doctor in stiinte medicale.

Deseori, in crizele migrenoase, copilul simte o durere puternica in mijlocul capului, la nivelul ochilor si al tamplelor. Frecvent, la aceste simptome se adauga si starea de voma sau de rau fizic, de la stomac. In situatii mai complicate, pot sa apara ameteli si chiar pierderea temporara a cunostintei. De obicei, copilul isi schimba comportamentul in timpul unei astfel de crize. “In comportamentul copiilor migrenosi, apar in perioada de precriza unele modificari neuropsihice: unii prezinta o stare de buna dispozitie, de veselie si un neastampar permanent, dupa care urmeaza o perioada de deprimare nervoasa, spre deosebire de altii, la care starea de proasta dispozitie, de deprimare nervoasa, apare de la inceput si persista o scurta perioada de timp, chiar si dupa disparitia crizei”, mai precizeaza doctor Octavian Popescu. Migrenele juvenile dureaza cateva ore.



Umiditatea crescuta accentueaza durerile de cap la copii

Dintre factorii care duc la aparitia migrenelor in cazul copiilor fac parte:

– instalarea ciclului menstrual la fete;
– oboseala intelectuala;
– vremea innorata;
– umiditatea crescuta;
– expunerea prelungita la soare;
– frigul de afara;
– consumul unor alimente alergice (branzeturi fermentate, oua, cafea, ciuperci etc.);
– calatoriile prelungite cu mijloacele de transport;
– tulburarile digestive;
– alergiile;
– inhalarea fumului de tigara.

Primul ajutor in crizele migrenoase juvenile

Din nefericire, familia sau profesorii din preajma unui copil care se confrunta cu crizele migrenoase nu prea pot sa-i acorde primul ajutor. A trata cu succes un copil cu migrene este foarte greu. Tratamentul acestei afectiuni se face numai la recomandarea medicului, el fiind diversificat, de la caz la caz. Atentie! Medicamentele luate dupa ureche pot avea efecte secundare asupra sanatatii pacientului. De aceea, se impune intai consultul unui specialist. Medicamentele pentru migrena trebuie administrate in doze optime calculate pentru fiecare caz in parte, in functie de anumiti parametri: greutate corporala, boli asociate, varsta s.a.m.d.

Terapia durerilor de cap la copii

Cefaleea este simptomul cel mai greu de suportat pentru un copil. Terapia durerii recomanda pentru cefalee unele medicamente analgezice (care sa combata durerea). Daca sunt administrate din timp, de cele mai multe ori inlatura suferinta cerebrala. Dintre analgezicele utilizate cel mai des amintim: paracetamolul, algocalminul, aspirina si piafenul. De obicei, acestea se administreaza singure. Daca se impune cresterea efectului analgezic, atunci se pot utiliza si in asociere. De asemenea, in criza migrenoasa se foloseste frecvent diazepamul. Tratamentul are efecte benefice in combaterea starilor de anxietate si de hiperexcitabilitate intalnite la cei mai multi pacienti. In cazul in care bolnavul nu poate dormi se administreaza pe cale orala sau injectabila fenobarbitalul (cunoscut mai ales sub denumirea de luminal).

Repaus la pat in timpul crizei migrenoase

Parintii trebuie sa stie ca tratamentul medicamentos trebuie asociat cu unul igieno-dietetic corespunzator. Alimentatia trebuie sa fie usoara, bazata pe fructe, legume crude sau fierte, supe, compoturi, piureuri etc. Vara, acestea sunt mai mult decat oricand la indemana mamicilor. In timpul crizei, si putin dupa, copilul trebuie sa stea in repaus la pat, intr-o camera intunecoasa si fara zgomot.

Un rol extrem de important in terapia migrenoasa la copii il are psihoterapia. Micutul trebuie sa beneficieze de intelegerea familiei si sa fie incurajat sa depaseasca fiecare criza. Se pare ca, in perioada copilariei, apar foarte multe crize de migrena. Ele trebuie luate in serios. De cele mai multe ori, migrenele juvenile pot constitui o invaliditate directa asupra copilului si indirecta asupra parintilor care-l ingrijesc.

Text: Ionela Chircu