Efectele benefice ale consumului de alcool cu moderatie asupra pielii

Efectele benefice ale consumului de alcool cu moderatie asupra pieliiMadame de Pompadour sau amanta regelui Ludovic al XV-lea spuneau ca sampania era singurul vin care le infrumuseta pe femei dupa ce era consumat. Prin anii 1700 nu se vorbea inca despre antioxidantii precum resveratrolul sau antocianinele. Dr. Jessica Wu, dermatolog cu experienta din Statele Unite, le asigura pe femei ca, daca vor consuma un pahar cu o bautura alcoolica, vor avea numai beneficii pentru sanatate si frumusete.

Asta nu inseamna ca trebuie sa bei fara masura, mai ales ca esti femeie si nu-ti va sta bine, insa inainte de a-ti comanda o anumita bautura sau un cocktail, ia in seama sfaturile de mai jos.

 



Pinot Noir

Pinot Noir este un soi nobil de vita-de-vie si, precum cabernetul sau sauvignonul, cotine antioxidanti intalniti in coaja strugurelui. Resveratrolul este cunoscut datorita beneficiilor pe care le prezinta in ceea ce priveste sanatatea inimii. In plus, acesti antioxidanti lupta impotriva imbatranirii pielii, respectiv impotriva radicalilor liberi. Atentie insa, pentru ca vinul rosu ar putea agrava anumite afectiuni precum rozaceea, si nimeni nu isi doreste asta.

 

Scotch

Scotchul este practic un whisky produs in Scotia care se divide in patru categorii distincte, si anume single malt, pure malt, blended si single grain. Acum cateva secole, aceasta bautura se racea, la propriu, cu ajutorul pietrelor reci luate din rau, care au fost inlocuite mai apoi cu cuburile de gheata, care creeaza acea senzatie de domolire a alcoolului din pahar. Bauturile alcoolice distilate reprezinta o alegere buna pentru ca zaharul a fost fermentat in alcool, iar gheata ajuta la hidratarea pielii.

 

Votca cu suc de merisor

Combinatia dintre o bautura alcoolica distilata si sucul de merisor reprezinta o alegere foarte reusita in ceea ce priveste pielea. Merisoarele contin vitamina C si antioxidanti. Vitamina C sustine producerea de colagen. Pielea va straluci in mod natural. In plus, merisoarele contin acid elagic care are un efect protector asupra pielii.

 

Sake

Sake este o bautura alcoolica traditionala japoneza care se pastreaza in locuri racoroase si intunecate. Bautura este fermentata din orez si, la fel ca vinul, exista diferite tipuri de orez in functie de regiuni. Unii il servesc cald, insa varianta rece este cea mai indicata. Sake-ul uscat este insa cel mai potrivit si, pentru ca nu contine sulfiti, nu o sa te inrosesti in obraji.

 

Aperol spritz

In Italia, inainte de masa se serveste o bautura ca aperitiv. Cocktailurile realizate cu ajutorul lichiorurilor amare sunt preferatele italienilor deoarece ajuta digestia. Aperolul a fost prezentat pentru prima data in anul 1919 fiind la acea vreme o bautura pe baza de ierburi aromate ce continea 11% alcool.  Aperol spritz se poate obtine foarte simplu. Este nevoie de 3 parti de Proseco, 2 parti de Aperol, putin sifon, gheata si o felie de portocala. Aperolul are un continut scazut de alcool, iar antioxidantii din anumite ingrediente precum portocala, rubarba si alte ierburi reprezinta un suport minunat pentru piele.

 

Chardonnay

Chardonnay este un vin care se obtine din strugurii albi cu acelasi nume si contine cei mai multi antioxidanti dintre toate vinurile albe. Ultimele studii in domeniu au aratat ca strugurii contin compusi antioxidanti cunoscuti dub numele de polifenoli, care au capacitati cardio-protectoare si care redau pielii un aspect stralucitor.

 

Sampania

La fel ca si soiurile de vin de mai sus, sampania contine antioxidanti. Oamenii de stiinta britanici au descoperit ca sampania prezinta aceleasi beneficii pentru sanatate precum vinul rosu, daca este consumata cu moderatie. In concluzie… let’s have a toast!

 

Text: Ruxandra Raica