Epilarea definitiva – riscuri si beneficii

epilarea definitiva riscuri si beneficiiIn ultimii ani, in Romania, tot mai multa lume vorbeste despre epilarea definitiva ca tehnica de indepartare eficienta a parului nedorit. Intr-adevar, este o buna metoda de a scapa de par, insa trebuie stiut ca nu este corect spus “epilare definitiva”, ci mai degraba “epilare de lunga durata”, si asta deoarece indepartarea firelor de par se produce in timp, in urma mai multor sedinte. 

Ce presupune epilarea definitiva?

Cele mai cunoscute metode de epilare definitiva sunt laserul si IPL (lumina intensa pulsata). Ambele metode au in comun folosirea luminii pentru a distruge prin incalzire foliculii de par. Ca eficacitate, s-a votat IPL in defavoarea laserului deoarece acopera zone mai extinse de piele. Procedura nu este dureroasa, dar se intinde pe perioade lungi de timp, de la cateva luni pana la un an. Epilarea definitiva presupune distrugerea radacinilor firelor de par aflate in piele prin intermediul caldurii. Temperatura ajunge la 70 grade Celsius si daca tratamentul este facut corect, radacinile distruse nu ar trebui sa se mai refaca. Epilarea definitiva se poate realiza pe orice zona a corpului, timpul intre sedinte variind in functie de viteza de crestere a firului de par.

 

Cui se adreseaza epilarea definitiva?

Procedura se adreseaza atat femeilor cat si barbatilor cu singura remarca ca parul barbatilor, datorita hormonilor masculini, are radacinile mult mai rezistente si presupune un tratament pe o durata mai indelungata. Insa, exista si cateva cazuri in care epilarea definitiva este strict interzisa. Daca persoana este insarcinata sau sufera de psoriazis, vitiligo sau lupus eritematos, nu are voie sa se supuna laserului sau luminii pulsate. De asemenea, daca are sau a avut herpes in zona ce urmeaza a se epila, sau in momentul tratamentului prezinta infectii cutanate in zona respectiva, epilarea definitiva nu se va face sau se va amana. Epilarea definitiva nu se face peste zone tatuate sau bronzate recent si se recomanda prudenta in cazul persoanelor care au montat defibrilator. Exista si cazuri cand, din cauza unor tratamente anticoagulante, sau cu ibuprofen, sau cu isotretinoin se recomanda amanarea sedintelor.

 

Ce riscuri presupune epilarea definitiva?

Riscurile la care se supun pacientii sunt destul de reduse daca epilarea definitiva este realizata corect si cu precautie. De asemenea, sedintele de tratament trebuie programate la intervale mari de timp, intocmai cum recomanda protocolul terapeutic. Daca se face abuz, creste riscul ca pielea sa se inflameze si pot aparea rani si arsuri serioase, mai ales in zonele sensibile. Alte complicatii care pot aparea sunt hiperpigmentarea pielii sau decolorarea pielii, dar din fericire sunt doar efecte secundare.

 

Text: Madalina Manole