Femeia moderna si anturajul copilului modern

anturajul_copilului_07Pubertatea este varsta la care, in general, in viata copiilor se contureaza clar anturajul, “gasca” organizata dupa criterii preferentiale. Puberul se simte confortabil in grupul sau de amici pentru ca il securizeaza si ii accepta modul zgomotos, exuberant si uneori agresiv de relationare.
 
Nevoia de apartenenta la un grup
Varsta adolescentei in general este caracterizata prin apartenenta la grup.
Alcatuirea anturajului se face in functie de personalitatea membrilor sai. In ,,gasca’’ nu sunt tolerate persoane fara carisma, cei care manifesta inadaptare afectiva ca o prelungire a relatiilor problematice din familie. Cei respinsi de grup sunt astfel copii interiorizati, timizi, retrasi sau, la polul opus, cei certareti, zgomotosi si egocentrici.

Anturajul distruge ambiguitatea statutului de adolescent
Grupul devine in timp omogen si stabil, cu tendinta de a se manifesta impotriva adultului, care il minimalizeaza si il ignora. In grup, puberii simt ca se pot realiza mai bine si ca se pot bucura cu adevarat de toate activitatile pe care le efectueaza impreuna. Apropierea de grupul de prieteni provine din nevoia de identificare a adolescentului cu o colectivitate care ii ofera identitate si pozitii recunoscute, din trebuinta lui de a cauta rezolvari diferite de cele oferite de adulti. Anturajul distruge ambiguitatea statutului de adolescent, oferindu-i recunoastere, identitate si autonomie, calitati pe care le vizeaza orice tanar.

Adolescentul isi dezvolta functiile de socializare
Prin intermediul anturajului, adolescentii invata sa evite constrangerile si tutela parintilor. Anturajul are un efect pozitiv asupra puberului ajutand la dezvoltarea functiilor de socializare. Grupul ii poate conferi insa, in acelasi timp, si accesul la o serie de informatii considerate ,,sensibile’’ de familie sau scoala, cum sunt cele legate de sexualitate, violenta, pornografie sau droguri cu repercusiuni deosebit de grave pentru cresterea tanarului.

Comunicarea este cheia
Rezolvarea nu se poate gasi decat in comunicare. Incercati sa ii explicati pe intelesul lor diferenta dintre o prietenie adevarata si una de conjunctura. Invatati copilul sa va povesteasca inca de mic si cele mai mici amanunte despre prietenii sai. Acest lucru va va inarma intotdeauna cu o imagine de ansamblu in privinta anturajului sau.

Text: Flavius Deheleanu
FOTO: Colectia Z