Fenomenul „sexting” poate duce la depresie si suicid

0a0a0a42544651Un nou studiu realizat in SUA a demonstrat faptul ca numarul adolescentilor care trimit fotografii nud, online sau cu ajutorul telefoanelor mobile este mult mai mic decat s-a crezut pana acum.

Termenul, care inca nu are corespondent in limba romana, desemneaza actiunea de a trimite fotografii nud sau aproape nud pe telefonul altcuiva. Multi adolescenti se simt chiar obligati de anturaj sa procedeze in acest fel, pentru a nu-si pierde apartenenta la un grup.

Pentru clarificarea celor spuse, cercetatorii de la University of New Hampshire Crimes Against Children Research Center, din Durham, au realizat un studiu pe un esantion de peste 1.500 de adolescenti cu varste cuprinse intre 10 si 17 ani, care au fost pusi sa raspunda daca au primit sau transmis imagini sau videoclipuri sexuale fie prin intermediul telefoanelor mobile, fie pe internet.

Studiile anterioare, prezentate in revista “Pediatrics”, au aratat ca peste 20% dintre tineri au practicat “sextingul”, insa o parte dintre studiile respective au inclus si tineri care depasisera faza adolescentei.

Un alt sondaj de opinie, realizat in acelasi an de catre Pew Research Center, a constatat ca 4% dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, care au telefoane mobile proprii, au trimis imagini cu propria persoana care implica nuditate explicita, iar 15% dintre adolescenti au declarat ca au primit astfel de imagini si clipuri video.

Dr. Michael Rich, profesor de pediatrie la Harvard Medical School, a declarat pentru ABC News, in luna noiembrie, ca numarul de adolescenti care folosesc „sextingul” pare a fi in scadere, probabil din cauza faptului ca tinerii au devenit mai constienti de consecintele comportamentului lor. “Cu alte cuvinte, gradul de constientizare a riscului este, din fericire, in crestere”.

Intr-un studiu separat, Mitchell si colegii sai au constatat ca, in anii 2008-2009, reprezentantii legii din intreaga tara au investigat aproximativ 3.500 de cazuri, in care apareau imagini sexuale create de adolescenti. Dintre aceste cazuri, cele mai multe arestari au avut loc in cazurile in care „sextingul” a incalcat legile pornografiei infantile sau atunci cand a existat o alta infractiune implicata, cum ar fi santajul sau hartuirea sexuala.

Mai mult de 80% dintre imagini au ramas pe telefoanele mobile ale adolescentilor sau pe internet.

Indiferent de declinul observat in procesul de “sexting” in randul tinerilor, Mitchell a subliniat faptul ca tinerii trebuie sa fie constienti de riscurile implicate in schimbul de materiale sexuale sugestive.

“Este important ca adolescentii sa fie constienti de ceea ce fac”, a spus Mitchell.  “Din cauza naturii tehnologice, acestia nu se pot astepta sa ramana cu persoana cu care trimit poze nud. In unele cazuri, acest proces poate fi tratat ca o crima si tocmai de aceea tinerii ar trebui sa fie constienti de aceste repercusiuni”.

Nu de mult, cercetatorii au descoperit ca elevii care au fost implicati in „sexting” prezinta de 2 ori mai multe sanse de sinucidere. Tocmai de aceea, oamenii de stiinta considera ca, in locul urmaririi penale, autoritatile ar trebui sa-i invete pe adolescenti sa fie responsabili in legatura cu noile tehnologii.

Adolescentilor trebuie sa li se spuna ca “atunci cand afiseaza o fotografie online sau cand o trimit prin intermediul telefonului mobil, ea poate ramane acolo pentru totdeauna”.

Text: Andreea Popescu