Fitoestrogenii reduc tulburarile menopauzei

fitoestrogenii-shutterUnele plante contin substante apropiate de hormonii feminini. Acesti fitoestrogeni ajuta la reducerea efectelor jenante ale menopauzei. Prezenti in multe vegetale, fitoestrogenii sunt compusi a caror actiune este apropiata de cea a estrogenilor. Sunt continuti in cereale si legume, fructe (in special in grepfrut), alimente derivate din soia, dar si in ceai.

Se estimeaza ca fitoestrogenii din alimentatia europenilor nu depasesc cantitatea de  5 mg pe zi in timp ce in Asia este de 25-100 mg pe zi. Japonezii consuma intre 100-200 mg pe zi. Ei sunt cei care au cel mai scazut procent de cancer la san si uter.

Un studiu efectuat pe 150.000 de japonezi a demonstrat ca femeile consumatoare de miso (supa pe baza de soia) sunt mai putin predispuse la imbolnavirea de cancer la san. Studiul a relevat ca atunci cand procentul de fitoestrogeni este ridicat, riscul imbolnavirii de cancer la san este scazut. Aceste substante au proprietati anti-canceroase, dar sunt testate si pentru prevenirea neplacerilor de la menopauza.

Reduc bufeurile de caldura

Numeroase studii demonstreaza ca absorbtia de isoflavone din soia reduce numarul si intensitatea bufeurilor de caldura. Pentru 75 mg isoflavone pe zi reducerea bufeurilor este de 45%. Fitoestrogenii au actiune benefica asupra lipidelor sanguine, osteoporozei, pielii, mucoasei vaginale, inimii. Tratamentul hormonal clasic este acceptat in continuare. Fitoestrogenii constituie o solutie alternativa cand tratamentul hormonal este contra-indicat.
Aceste produse sunt bine tolerate. Nu au nici un efect secundar, nu s-au constatat nici dureri de sani, nici balonari. Este de preferat sa fie intrebat medicul inainte de a lua complemente nutritionale pe baza de soia. Daca doriti sa combateti bufeurile de caldura cu ajutorul fitoestrogenilor trebuie sa absorbiti echivalentul a 75 mg pe zi reprezentand valoarea a 40 g graunte de soia uscata, 460 g de lapte de soia, 150 g tofu (branza de soia) sau 40 g faina de soia.

RETINETI!

Alimentatia occidentala nu acorda importanta mancarurilor preparate din soia. Totusi efectele bune ale soiei nu sunt de neglijat. Daca nu sunteti adeptul acestei legume puteti  incerca produsele din farmacii care se pot achizitiona si fara reteta. Fitoestrogenii sunt considerati ca un complement nutritional, nu un medicament.

Text: Diana Kalas