Fumatul, dusmanul digestiei

Mesele copioase, consumul frecvent de alimente grase si codimentate, stresul dar si… fumatul afecteaza in sens negativ procesul digestiei si determina producerea unei cantitati excesive de suc gastric care deterioreaza sistemul de “aparare” al stomacului.

Fumatul slabeste actiunea muschilor, stimuleaza secretia acida a stomacului si favorizeaza refularea continutului gastric in esofag, ceea ce duce la aparitia arsurilor gastrice. Daca acestea nu sunt tratate, in timp ele pot favoriza aparitia ulcerului gastro-duodenal, explica dr.Magdalena Iordan, medic de familie la Dispensarul Drumea Radulescu din Capitala. De cele mai multe ori arsurile sunt prezente la nivelul stomacului, cu toate ca senzatia provine din esofag, in acest caz fiind vorba de refluxul gastro-esofagian (senzatie de voma si greata, la nivelul sternului, ce urca usor spre gat).

Ractii ale organismului
In cazul in care suferiti de aciditate crescuta, aceste simptome apar la circa trei ore dupa ce ati mancat, fiind insotite de senzatia de gust acid sau amar si de dureri de stomac. La randul lor, arsurile gastrice pot fi declansate de stres, fumat, abuz de alimente s.a.m.d. Specialistii sunt de parere ca in cazul unor persoane reacţia organismului la starile de stres presupune aparitia durerilor de stomac, lipsa poftei de mancare etc. In momentul in care faceti exces alimentar, stomacul dumneavoastra este fortat sa secrete o cantitate mult mai mare de suc gastric (uneori, sucurile gastrice au tendinta sa refuleze in esofag).

D ce e bine sa nu fumati!
Fumatul, considerat un “dusman” al digestiei scade imunitatea pe mai multe cai: leucocitoza (creste numarul globulelor albe); limfocitoza (creste numarul limfocitelor); modifica echilibrul dintre diferite sub-seturi de limfocite T; scade numarul celulelor Natural Killer (NK) care au un rol important in apararea organismului impotriva cancerului; scade numarul celulelor Langhans (importante componente ale sistemului imunitar la nivelul epiteliului colului uterin), motiv pentru care fumatul contribuie la aparitia displaziei colului. In plus, fumatul reprezinta un factor important in declansarea unor afectiuni precum: impotenta, infertilitate, cancer, infarct, bronsita, enfizem pulmonar, ateroscleroza, gingivita s.a.m.d.

Text: Mirela Iordache