Herpesul, cum ne vindecam?

Herpes simplexHerpesul este o afectiune produsa de virusul Herpes Simplex (VHS) tip I, care infecteaza mai ales jumatatea superioara a corpului. Transmiterea se face prin contact direct cu leziunile herpetice sau prin saliva purtatorilor sanatosi.

 

Recurentele frecvente (reaparitiile Herpesului) se datoreaza faptului ca dupa infectia primara (prima aparitie), virusul dispare din leziunile cutanate, dar persista in stare latenta in ganglionii nervilor senzitivi corespunzatori teritoriului afectat, de unde in anumite conditii se pot activa.

 

Boala apare la orice varsta 

In cazul primei infectii herpetice, incubatia este de 3-12 zile, evolutia este de 1-3 saptamani (mai scurta decat in cazul reaparitiilor ulterioare). Cele mai frecvente forme de herpes sunt cele inaparente (80-95 % din cazuri). Alte forme ale primei infectii sunt forma cutanata pe buze, nas, pleoape, mai rar pe trunchi si membre; poate apare pe zgarieturi sau intepaturi (herpes Traumatic). Pot exista forme foarte dureroase (Herpes nevralgic) sau herpes localizat pe degete (Panaritiu Herpatic), care poate fi confundat cu un Panaritiu clasic. O alta forma de prezentare este keratoconjunctivita, frecvent unilaterala. Se manifesta ca o conjunctivita purulenta cu edem palpebral – umflarea pleoapei si aparitia de “buchete”, de vezicule herpetice in jurul ochilor. Exista si forme de gingivostomatita herpetica.
Herpesul recurent apare intr-un procent de 10 % din cazuri; desi virusul herpetic poate fi gasit in stare de latenta la aproape orice persoana adulta. Factorii care favorizeaza recidiva produc de fapt o depresie tranzitorie a imunitatii celulare. Dintre acesti factori amintim: infectiile, radiatiile solare, stresul, unele medicamente, alimentatia, menstruatia etc. Recidiva se anunta sigura cand avem senzatie de arsura, prurit (mancarime), urmata de aparitia unor placi eritematoase rosiatice pe suprafata carora apar vezicule mici grupate in “buchete”, care se rup si lasa o zona eroziva care se crustifica si se vindeca in cateva zile. Durata recurentei nu depaseste 1-2 saptamani (exceptie facand cazurile gresit tratate cu Corticoizi). Frecvent la acelasi bolnav, leziunile apar in acelasi loc, care este si cel al primei infectii herpetice.

Diagnostic, tratament, profilaxie
Desi aparent banal, diagnosticul este bine sa fie pus de medicul dermatolog, care instituie si tratamentul corect. In cea mai mare parte a cazurilor diagnosticul se pune clinic, alte examene de laborator nefiind justificate decat in cazuri particulare, atipice.
In ceea ce priveste tratamentul trebuie sa stim ca astazi exista o gama larga de medicamente antivirale, pe care insa, trebuie sa stim sa le utilizam corect.
Referitor la profilaxia infectiei este clar ca cel mai important lucru il reprezinta impiedicarea contactului cu leziunile herpetice active, care sunt contagioase.

Text: Dr. Aura Vladuti
Medic specialist dermato-venerolog