Indulcitorii artificiali: sanatosi sau nu ?

shutterstock_64642279Foarte multe persoane utilizeaza indulcitorii artificiali in cafea, ii consuma atunci cand beau sucuri dietetice sau pentru a limita aportul de zahar si de calorii. Ti-ai pus vreodata intrebarea daca dauneaza sanatatii? In America de exemplu, se consuma in medie 24 de kilograme de indulcitori artificiali in fiecare an. In sucuri sunt intalniti cel mai des, insa ei sunt prezenti si in alte produse precum semipreparatele, mancarea pentru bebelusi etc.

Exista trei mari grupe de indulcitori artificiali aprobate de catre Administratia Alimentelor si Medicamentelor din Statele Unite ale Americii: aspartamul, sucraloza si zaharina. Pe langa indulcitorii artificiali, pe rafturile magazinelor gasim astazi foarte multe produse care inlocuiesc, de exemplu, untul sau sarea, iar inlocuitorii respectivi nu sunt neaparat cea mai buna optiune.

Pot duce la cresterea in greutate?

Multi oameni folosesc indulcitorii artificiali pentru a reduce aportul caloric, insa din pacate poate aparea efectul opus. Noi cercetari in domeniu au demonstrat faptul ca indulcitorii artificiali stimuleaza receptorii de dulce atat din esofag, cat si din stomac. Anticipand energia, pancreasul elibereaza insulina, un hormon important in ceea ce priveste acumularea de grasime. In acelasi timp, substantele chimice sunt trimise catre centrul de satietate al creierului care devine confuz si nu stie daca organismul primeste sau nu calorii. Rezultatul este ca te poti simti mai infometat si vei avea senzatia ca nu te-ai saturat, lucru ce poate duce la cresterea in greutate.

Provoaca dependenta?

Indulcitorii sunt substante fara de care unii oameni nu pot trai. Apoi, indulcitorii artificiali sunt mai dulci decat zaharurile naturale, cum ar fi cele gasite in cerealele integrale, in fructe, in laptele degresat si pot reseta, de fapt, papilele gustative. Organismul isi construieste apoi o toleranta care poate deveni excesiva, un alt semn al dependentei. Receptorii gustului dulce din stomac si esofag sunt pacaliti de catre inlocuitorii care contin 0 calorii, astfel, simtind nevoia de a manca, intervine dependenta de alimente, supraalimentarea.

Au legatura cu diabetul?

Deoarece indulcitorii determina organismul sa tanjeasca dupa mancare, greutatea poate creste si, odata cu ea, si riscul de diabet. Fie ca ai diabet sau nu, nu trebuie sa consumi mai mult de 2 portii de indulcitori (o portie presupune un pliculet de indulcitor sau o bautura dietetica) pe zi. In ceea ce priveste aparitia cancerului, studiile facute pe animale au demonstrat ca nu exista nicio legatura intre indulcitorii artificiali si aceasta boala.

Exista cateva alternative ale indulcitorilor artificiali, precum mierea care contine proteine, aminoacizi si minerale, siropul de agave (un nectar extras din cactusul agava cultivat in Mexic) si stevia, un indulcitor ce provine dintr-o planta originara din Brazilia si Paraguay, de 200 de ori mai dulce fata de zaharul de masa.

Text: Ruxandra Raica

Sursa: www.doctoroz.com