Ingrijiri pentru picioare frumoase

picioare-shutterModa sandalelor si a picioarelor goale, obliga femeile vara sa dea mai multa atentie picioarelor lor. Frumusetea picioarelor este in stransa legatura cu sanatatea lor.

Nu va molesiti picioarele tinandu-le mult timp in apa calda, care le face foarte sensibile si le sileste sa-si piarda forma. Cand faceti baia zilnica, sapuniti-le, spalati-le si apoi tineti-le afara din baie. Faceti cateva dusuri cu apa rece, frictionati-le cu ulei camforat cu ajutorul unei manusi. Daca aveti picioare cu pielea prea uscata, masati-le cu ulei de migdale dulci, spre glezne. Miscati fiecare deget in parte, pentru ca ele sa devina la fel de agile – sau aproape la fel – ca si degetele mainii. Cea mai buna metoda este aceea de a incerca sa apucati si ridicati bucati de hartie intre doua degete ale picioarelor.  Faceti apoi cateva miscari de rotatie cu fiecare picior, intinzand varful spre pamant. Ca sa nu pierdeti timp, puteti face acest exercitiu cu piciorul stang cand va puneti ciorapul drept si vice-versa. Mergeti prin casa cu piciorul gol cat mai mult posibil.
 
Tocuri joase sau inalte?
Amandoua. Tocuri joase si plate pentru mers. Tocuri mai inalte – normal, cinci centimetri – dar nu prea ascutite pentru plimbari mai scurte, acasa si seara. Daca vreti, va puteti permite sa purtati cateva ore tocuri si mai inalte de 5 centimetri. Purtarea necontenita a tocurilor joase este la fel de rea ca si aceea a tocurilor prea inalte. Va sfatuim sa purtati alternativ incaltaminte mai tare, care tine bine piciorul si incaltaminte mai usoara spre a-l odihni. Nu va faceti niciodata singure “operatii” de ordin “profesional”: adica nu incercati sa scoateti o batatura sau sa degajati o unghie incarnata.

Femei cu picioare groase

Daca aveti piciorul gros, nu trebuie sa va necajiti prea mult. Cunoastem multe femei care calculeaza culoarea ciorapilor, lungimea fustei, ascund picioarele sub scaun, fara sa stie ca aceasta linie puternica are calitati sculpturale pe care multe picioare fine, cu linie eleganta, nu le au. Mai bine decat sa disperati si sa visati o estetica a picioarelor cu totul diferita de aceea pe care o aveti, priviti-va cu atentie membrele inferioare si veti vedea ca foarte adesea vina o poarta tesuturile superficiale care sunt ingrosate, infiltrate; picioarele acestea nu sunt urate, ci bolnave. Ei bine, acest defect este corigibil. Nu spunem ca acest lucru este usor, fiindca aceasta infiltratie este veche, ea dateaza de la pubertate, cateodata chiar din copilarie si este cauzata de tulburarile mecanismului circulator: spasme capilare, staze venoase si limfatice, retineri de apa si de toxine; toate acestea la un loc formeaza cauza care schimba structura pielii si a tesuturilor si care altereaza terminatiile nervoase. Rezultatul acestor tulburari medicii il numesc celulita, boala feminina atat de raspandita si pentru care piciorul este un loc de preferinta.

Sfaturi practice pentru picioare groase
Din 100 de picioare groase, abia 4 al caror volum e prea mare este cauzat de structura osului sau muschiului si nu de celulita. Aceste patru trebuie sa se resemneze, sa nu faca nimic care ar putea agrava sau accentua aceasta hipertrofie, si sa incerce sa-si poarte cu mandrie pulpele, dupa cum barbatii puternici isi poarta bicepsii.  Dar celelalte 96 se pot vindeca. Tot ceea ce va insufleti circulatia tesuturilor va contribui la vindecarea lor: miscare si masaj, care castiga in efecte cand este facut de maini specializate, mai ales la inceputul tratamentului. Dupa fiecare sedere mai indelungata in picioare, ridicati piciorul vertical ca si cand l-ati goli de sangele pe care-l contine, apucati-l ca si cand ati vrea sa-l imbracati si apoi masati-l cu mainile, de la glezne pana la genunchi, mai intai ca o simpla mangaiere foarte odihnitoare, apoi apasand mai puternic ca si cand ati vrea sa dati o forma piciorului. Dupa aceasta, reveniti in regiunile cele mai groase, in jurul tendonului lui Ahile, deasupra gleznelor, insistand prin piscaturi mici, progresive, care vor ajuta reabsorbtia tesuturilor de prisos. Lucrati mai mult asupra fetei interne a piciorului, mai des atinsa, dar cu mai multa blandete fiindca ea contine venele cele mai fragile. Suprimati baile calde, cand aveti picioare groase; ele produc dilatarea venelor si nu dau decat un rezultat temporar, urmat curand de spasme capilare. In schimb, faceti bai caldute sau spalaturi succesive calde si reci, care pot fi usor facute cu un prosop si doua ligheane. Evitati expunerea picioarelor la frig.

Sugestii practice pentru picioarele subtiri
Nu numai picioarele groase au nevoie de tratamente medicale. Toate picioarele cu forma alterata pot trage foloase, din urmatoarele procedee terapeutice:
–    diatermie, unde scurte, pentru reducerea tesuturilor;
–    ultra-violete, bai de parafina, pentru ameliorarea tesuturilor;
–    invelitoare sub forma de cizme elastice sau pansamente de pasta calda sau rece, dupa tesuturi;
–    hidroterapie speciala.
Daca duceti o viata obositoare, cu sederi indelungate in picioare, nu uitati ca trebuie sa ingrijiti din cand in cand aceste membre care sufera atata. Trebuie sa le si menajati, ziua printr-un ciorap elastic, usor si aerisit care se opune stazei venoase pe care o provoaca sederea in picioare, iar noaptea prin pozitia cea mai buna de repaus, pe care o obtineti inclinand usor patul.    

Text: Dr. Flavius Iancu