Intra in mintea… partenerului infidel

0a0ashutterstock_885248In fiecare an, aproximativ 10% dintre persoanele casatorite isi insala partenerul, un procent foarte mare tinand cont ca mariajul presupune tocmai un angajament de fidelitate. De ce aleg insa oamenii sa fie infideli stiind ca acest lucru le poate face rau atat lor, cat si relatiei pe care o au? Sunt persoane care sunt atrase in vartejul infidelitatii fara sa-si explice de ce si fara sa reuseasca sa opuna rezistenta. Asta pentru ca in spatele comportamentului infidel se afla probleme care, de multe ori, isi au originea in copilaria persoanei in cauza.

Va propun o scurta incursiune in subconstientul infidelilor. Vorbim aici doar despre cazurile in care infidelitatea nu este determinata de nemultumirea fata de partener sau de nefericirea din mariaj, despre cazurile in care infidelitatea pare ca apare pur si simplu si devine o practica constanta pe parcursul mariajului.

Infidelitatea, o forma de evitare a atasamentului

Psihologii spun ca persoanele care evita intimitatea si atasamentul sunt predispuse sa insele. Infidelitatea este la ele o strategie de reglaj emotional care le ajuta sa-si evite fobia de atasament distantandu-se de partener, lucru care le ajuta sa-si pastreze spatiul si libertatea. In plus, este si o cale de a ocoli rezolvarea problemelor din mariaj prin concentrarea atentiei si consumarea energiei in afara relatiei.

Dependenta de placere

Unele persoane insala  pentru ca au un fel de  “dependenta” fata de infidelitate. In cautarea momentelor de euforie asemanatoare celor pe care le ofera drogurile sau alcoolul, unii oameni isi gasesc “doza” de placere in infidelitate. Spre deosebire de alte vicii, ceea ce face ca sexul si dragostea sa provoace o dependenta mai mare este frica ce acompaniaza majoritatea momentelor de infidelitate, acel amestec de emotii, placere si frica, ce intensifica eliberarea de dopamina. Aceasta substanta chimica transmite semnale “de invatare” catre acea parte a creierului care este responsabila pentru formarea comportamentului si obiceiurilor. Oferind un “imbold” similar celui provocat de adrenalina, dopamina afecteaza procesele creierului care controleaza raspunsul emotional la placere si durere si ne determina actiunile. Este un fel de recompensa ce apare in urma infidelitatii si care duce la dependenta.

Mereu in cautarea dragostei

Eliberarea de serotonina din creier atunci cand ai o aventura extraconjugala este un antidepresiv natural care iti ofera un sentiment similar celui oferit de indragostire. Unii oameni confunda relatiile din afara casatoriei cu experienta emotionala a dragostei adevarate tocmai din cauza cascadei de serotonina care se revarsa asupra lor la inceput.

Jocul triunghiului din copilarie sau reiterarea traumelor

Din perspectiva psihologica, o legatura de tip triunghi presupune ca cineva sa fie lasat intotdeauna in afara. Adica mereu exista o victima. De multe ori, persoanele care “joaca” in viata adulta acest joc al triunghiului (prin introducerea unei a treia persoane in viata de cuplu) provin din familii unde au existat infidelitati: parintii sau bunicii lor erau infideli. De cele mai multe ori ei nu constientizeaza legatura cu istoricul familiei sau poate nici macar nu-l cunosc, dar acest tip de comportament se declanseaza inconstient.

Atunci cand un individ a fost traumatizat emotional in copilarie si nu s-a putut elibera de trauma complet sau nu a putut sa se exteriorizeze si a reprimat-o, el ramane “blocat” in acel moment din copilarie si va incerca sa retraiasca trauma la nesfarsit ca pe un mod inconstient de a o depasi.

Comportamentul infidel nu poate disparea in aceste cazuri decat prin gasirea si explicarea adevaratelor cauze care-l provoaca, lucru care, de cele mai multe ori, presupune o incursiune sincera in subconstient.

Text: Bianca Badescu