Jucariile pentru copii. Ce i se potriveste?

jucarii_pentru_copii_sursa_shutterstockUnii dintre noi, ca tineri parinti, nu stim exact ce tip de jucarii sa cumparam micutului nostru. Cateodata nici parintii nostri nu ne pot ajuta deoarece sunt atat de multe jucarii ca nu mai stii care ar putea place micutului tau. Va propunem cateva idei pentru jucaria copilului tau.

 
Alegeti jucariile potrivite
Pentru un copil orice obiect din casa se poate transforma in mainile lui intr-o jucarie. Asa ca papiotele de ata, obiectele ascutite, pastilele, telefonul mobil sau telecomanda de la televizor este bine sa fie puse intr-un loc unde micutul nu are acces. Daca  aceste “minuni” dispar, le vom inlocui cu jucarii adecvate varstei astfel incat acestea sa ii dezvolte creativitatea, logica si inteligenta.

Formele geometrice, de diferite marimi si culori, sunt clasice in jocul copiilor, insa pe langa faptul ca le stimuleaza imaginatia construind, ii puteti invata alfabetul sau sa numere.

Pentru copiii mici jucariile din plastic sau cauciuc, mai mari, astfel incat sa nu le poata inghiti, sunt ideale. Jucariile din plus sau blana artificiala sunt recomandate copiilor de peste 3 ani, deoarece acestea se murdaresc repede iar blana si puful pot fi usor ingerate periclitand astfel sanatatea copilului. Dumneavoastra sunteti, insa cea care va hotari daca o anumita jucarie este potrivita pentru micut sau nu. Este foarte important ca jucariile sa fie lavabile, iar in cazul in care le spalati sa le clatiti foarte bine pentru ca substantele din produsele de curatat sa nu afecteze sanatatea celui mic.

Dezvolta imaginatia copilului!
Pentru fetite papusile raman in continuare jucariile favorite. Le pot schimba imbracamintea, machiajul, coafura ( fetitele isi dezvolta de pe acum simtul estetic) sau pot avea grija de ele din placerea de a imita grija parintilor. Jocurile tip lego sau construirea unei case pentru papusi din carton o incinta. Masinile de curse, camioanele, jocurile de constructii sunt preferate de baieti. Avand toate acestea isi poate construi o “lume” a lui de care isi va aminti cu bucurie.
Cartile de colorat si cele de povesti sau aventuri nu trebuie sa lipseasca unui copil. Este foarte bine ca un copil sa-si dezvolte imaginatia si sa acumuleze cunostinte din carti si mai putin din vizionarea programelor TV. Ascultand sau citind o poveste el poate crea cu propria imaginatie personajele sau locurile despre care se povesteste, pe cand uitandu-se la televizor ia toate acestea de-a gata.

Construiti impreuna
Jucariile unui copil uneori sunt costisitoare de aceea, unele dintre ele, le puteti realiza impreuna cu el. In primul rand il veti implica intr-o activitate care ii va starni curiozitatea si in al doilea rand va va apropia de copilul dumneavoastra petrecand un timp impreuna. Puteti realiza papusi sau jocuri educative care sa-l entuziasmeze, nu sa-l streseze. Astfel invatarea alfabetului sau a unei limbi straine va fi o placere. Desenele viu colorate ce sugereaza lunile anului, zilele saptamanii, activitati zilnice etc. vor fi “manuale” incantatoare pentru un copil. De asemenenea, cu putina indemanare, o bucata de material si ata, costumul eroului preferat realizat impreuna il va bucura foarte mult.

Sportul – prietenul copiilor
Chiar daca un copil are multe jucarii, el are nevoie si de miscare. Energia este specifica celor mici asa ca iesiti impreuna in parc si lasati-I sa alerge. Bicicleta sau rolele sunt “jucarii” care, cu siguranta, ii vor incanta. Isi vor consuma energia si vor fi mai sanatosi. Daca nu aveti timp sa iesiti mai des in parc, o coarda sau o minge pentru jocul in fata blocului, intr-un loc ferit de masini, e solutia ideala.
Cand sunt mici copii pot deprinde usor un sport. Descoperiti-i preferintele si inscrieti-l la tenis, handbal, volei, inot sau orice alt sport preferat. In acest mod va socializa cu alti copii si va lega primele prietenii.

 

Text: Marilena Popescu