Lacrimi artificiale si ochelari de protectie in anotimpul ploios

Lacrimi_artificiale_si_ochelari_de_protectie_in_anotimpul_ploiosIn sezonul rece, ochii nostri sunt expusi unei serii de factori de mediu cel putin la fel de agresivi ca si vara. Pe langa radiatiile UV, odata cu primele zile reci ne confruntam si cu neplacerile oculare cauzate de temperaturile scazute si, in special, de vant.

Rafalele puternice de vant ne pot afecta ochii ori de cate ori mergem pe strada, intrucat acestea antreneaza in aer impuritatile de pe jos, precum particule de praf, resturi menajere, bucatele de plastic sau cioburi fine de sticla. Acesti factori sunt deosebit de agresivi pentru globii oculari si pot produce numeroase afectiuni, printre care se numara si conjunctivita, leziuni la nivelul corneei sau sindromul ochiului uscat.

in sezonul rece, ochii sunt de asemenea expusi schimbarilor bruste de temperatura si gerului, ceea ce cauzeaza secretii lacrimale si senzatia de incetosare a privirii.

 

Cum ne putem proteja ochii de vant?

O categorie speciala de pacienti cu o sensibilitate crescuta la vant este reprezentata de cei diagnosticati cu sindrom de ochi uscat. Vantul creste procesul de evaporare a filmului lacrimal, motiv pentru care acesti pacienti necesita utilizarea mai frecventa a lacrimilor artificiale pe parcursul zilei, pentru protejarea suprafetei oculare. Purtatorii de lentile de contact trebuie sa foloseasca simultan si ochelarii de soare, care asigura, alaturi de protectia UV, si protectia impotriva vantului.

Text: Raluca Mateescu
SPECIALIST: Dr. Cristina Malcea
Medic specialist oftalmolog
MedLife