Lupta impotriva ridurilor

S.O.S._pentru_riduriDupa varsta de 25 de ani se pot observa primele riduri. Ele apar in zona din jurul ochilor deoarece aceasta nu contine glande sebacee. Am stat de vorba cu Dr. Rodica Negreanu, medic specialist dermatolog, pentru a afla cum putem preveni ridurile.

 

TONICA: Ce favorizeaza aparitia ridurilor?
Dr. Rodica Negreanu: Exista un proces de imbatranire cutanata intrinseca (programata genetic) si imbatranirea extrinseca (provocata de factori externi). Cel mai important factor extern care determina imbatranirea prematura a pielii este expunerea la soare. Fumatul, poluarea, expunerea la un mediu cu umiditate redusa contribuie, de asemenea, la aparitia ridurilor.

 

 

TONICA: Unde se formeaza primele riduri la nivelul fetei?
Dr. Rodica Negreanu: Prima zona care se rideaza este, la majoritatea persoanelor, pielea fina din jurul ochilor.

TONICA:  Ce diferenta este intre ridurile de expresie si cele care apar pe parcursul inaintarii in varsta?
Dr. Rodica Negreanu: Ridurile de expresie apar in urma contractiei repetate a muschilor de sub piele, ca de exemplu atunci cand radem sau ne incruntam. Cand pielea isi pierde elasticitatea, aceste riduri devin permanente, vizibile si in lipsa contractiei musculare. Pe parcursul inaintarii in varsta apar riduri ca urmare a reducerii fibrelor de colagen si elastina din derm.

TONICA:  Ridurile pot fi prevenite si cu ajutorul cremelor hidratante in asociere cu un masaj facial adecvat?
Dr. Rodica Negreanu: Cremele hidratante fac pielea sa arate mai bine si sa se simta mai bine. Acestea contribuie la refacerea barierei cutanate naturale si la cresterea elasticitatii pielii.

TONICA:  In ce moment actioneaza cel mai bine cremele anti-rid, ziua sau noaptea?
Dr. Rodica Negreanu: Cremele de zi contin factor de protectie solara impotriva efectului nociv al razelor UV. Cremele de noapte sunt mai grase, mai consistente. Fiecare actioneaza eficient daca sunt aplicate cu regularitate si in mod corect.

TONICA: Ce contin cremele anti-rid?
Dr. Rodica Negreanu: Cremele anti-rid contin in primul rand antioxidanti (vitamina C, vitamina E, coenzima Q10) cu rol de aparare impotriva radicalilor liberi, AHA (acid citric, acid lactic, acid glicolic, acid mailc, acid tartric) care au actiune de indepartare a celulelor din stratul superficial al pielii si efect hidratant, precum si retinoizi (derivati de vitamina A) care stimuleaza regenerarea epidermului si sinteza de colagen la nivelul dermului.

TONICA:  Exista pericolul “dependentei” de creme anti-rid daca acestea sunt folosite de la o varsta frageda?
Dr. Rodica Negreanu: Folosirea de creme anti-rid chiar si inainte de 20 de ani nu are efecte nocive. Retinoizii si AHA sunt utilizati ca tratament pentru acnee, la persoane tinere, in scopul normalizarii procesului de keratinizare.

TONICA: Cum se aplica corect cremele (fata, decolteu, gat) si cu ce frecventa?
Dr. Rodica Negreanu: Cremele de ingrijire se aplica pe pielea curata, dimineata si seara. Este recomandat un masaj usor pentru a favoriza intrarea lor in piele. Nu va rezumati doar la zona fetei, aplicati aceeasi cantitate de crema, cu aceeasi regularitate, pe gat si pe decolteu.

TONICA:  Cum influenteaza alimentatia aparitia ridurilor?
Dr. Rodica Negreanu: O alimentatie sanatoasa, cu multe fructe si legume care contin antioxidanti naturali, contribuie la mentinerea unui aspect tanar al pielii.

TONICA:  Ce recomandari de ingrijire ne puteti oferi pe categorii de varste?
Dr. Rodica Negreanu: La varste tinere, 20-30 de ani, sunt preferate cremele cu antioxidanti si AHA. Pe masura ce pielea isi pierde capacitatea de regenerare sunt necesare creme cu retinoizi.

TONICA:  Cum arata un ritual corect de ingrijire la domiciliu?
Dr. Rodica Negreanu: Un ritual corect de ingrijire presupune curatarea tenului de doua ori pe zi, cu un sapun bland, care sa nu degreseze excesiv pielea, urmata de aplicarea unei creme de ingrijire a tenului. Si pentru ca ultravioletele sunt responsabile de fotoimbatranirea cutanata, e recomandata folosirea unei creme cu FPS minim 15, zilnic, indiferent de sezon.

TONICA: Cum combatem ridurile chirurgical? 
Dr. Rodica Negreanu: Ridurile pot fi umplute prin injectare de acid hialuronic sau grasime proprie (lipofiling). Pentru a bloca musculatura care provoaca ridurile de expresie, se injecteaza toxina botulinica. Peelingul chimic produce distrugerea stratului superficial al pielii care e urmata de regenerarea unui strat nou de celule, cu aspect mai tanar, mai neted. Prin procedee chirurgicale se poate indeparta pielea in exces, care atarna (lifting facial, blefaroplastie). Pentru obtinerea unor rezultate mai bune, aceste metode pot fi combinate.

Text: Ema Macovei
SPECIALIST: Dr. Rodica NEGREANU, medic specialist dermatolog Centrul Medical Unirea