Matreata – sfaturi utile pentru tratarea si combaterea ei

Matreata – sfaturi utile pentru tratarea si combaterea eiMatreata este o afectiune a pielii capului care provoaca neplaceri si care se manifesta prin pierderea stralucirii si a sanatatii parului. Aparitia matretii semnifica deopotriva si aparitia unor cojite sau scuame care se formeaza datorita secretiei unei ciuperci  ce se gaseste in sebumul produs de scalp. Adesea, matreata este insotita de mancarime, iar scalpul poate deveni rosu si foarte sensibil.

Problema matretii este una destul de des intalnita, insa se poate trata cu succes in urma unei ingrijiri corespunzatoare. Daca problema persista, sfatul unui medic dermatolog este absolut necesar.

Sfaturi pentru a scapa de matreata

Masajul cu iaurt timp de o jumatate de ora este un bun remediu si un posibil tratament. O alta solutie ar putea fi otetul de mere diluat intr-o cantitate egala de apa, iar cu solutia rezultata se poate tampona pielea capului intre samponari. De asemenea, otetul de cidru ajuta la dispersarea matretii daca se foloseste la clatirea parului. Masca din doua galbenusuri de ou amestecate cu o ligura de ulei de ricin si una de alcool medicinal, lasata sa actioneze timp de 20 de minute, poate fi utilizata cu succes. Folosirea sampoanelor antimatreata da rezultate in cele mai multe cazuri si, de asemenea, produsele pe baza de zinc, ketoconazol, octopirox sau climbazol sunt extrem de eficiente. In perioadele de tratament este indicat sa nu iti faci permanent si nici sa te vopsesti. Balsamurile pe baza de lime iti vor reda stralucirea firului de par.

Perierea parului este de asemenea un factor foarte important. Lasa capul in jos si piaptana-te de la ceafa spre varful capului, cu miscari delicate, iar dupa ce ai facut acest lucru, obisnuieste-te sa te  masezi cateva minute.

Dieta – un ajutor de incredere

Pentru a evita aparitia matretii, ar trebui sa fie eliminat consumul de alimente condimentate si grase, deoarece ele contribuie la aparitie si raspandire. Dieta potrivita trebuie sa includa multe legume si multe fructe proaspete. Trebuie evitate alimentele din conserva si, de asemenea, consumul de cafea tare. Ideea tratamentului impotriva matretii este de a pastra scalpul curat pentru a reduce la minimum acumularea de celule moarte, iar parul trebuie, bineinteles, periat zilnic pentru a imbunatati circulatia si pentru a elimina scuamele.

Exista doua feluri de matreata, in functie de sezon. In sezonul cald apare matreata grasa, caracterizata prin scuame greu de indepartat, si de asemenea cea uscata, care apare iarna, si, bineinteles, se manifesta diferit in functie de varsta. Matreata sau dermatita seboreica poate fi declansata si de predispozitia individuala, de sensibilitatea la unele produse cosmetice, precum si de un dezechilibru hormonal.

Exista si cateva mituri despre matreata:

  • Matreata se transmite de la om la om – FALS;
  • Matreata dispare de la sine, fara niciun fel de efort – FALS;
  • Daca nu te speli foarte des pe cap, vei face matreata – FALS.

Text: Ruxandra Raica