O mana de otel cu un suflet de catifea: Monica Tatoiu

monica tatoiuMonica Tatoiu este de ani buni liderul unei companii de succes pe piata romaneasca. Dupa ce a predat mult timp matematica, a demonstrat ca poate deveni si o femeie de afaceri de succes, dar si o scriitoare talentata. De curand, si-a lansat in cadrul targului Gaudeamus cartea „Noi contra noi”, o culegere de eseuri, de povete nascute in urma unor revolte spontane. Despre toate acestea si cate putin in plus, cititi in materialul de mai jos.

„Liderul nu se contruieste la mese rotunde”
Monica Tatoiu este una dintre putinele femei care au demonstrat ca poti fi un lider de succes chiar si intr-o lume a barbatilor. Dar oare cum influenteaza imaginea liderului performantele companiei?

 

 „In momentul in care ai lapte intr-un pahar si introduci peste el un catalizator, toata materia prima risca sa se transforme in branza. Asa se intampla si cu masele. In momentul in care intr-o masa amorfa arunci un lider, acesta poate sa coalizeze si sa faca oamenii sa-l urmeze. Asta este de fapt problema si in politica romaneasca. Sunt foarte multi politicieni, dar foarte putini oameni capabili sa genereze prozelitism.” Dar ce calitati ar trebui sa aiba o femeie pentru a deveni un lider de succes? Din pacate liderul nu se naste in urma absolvirii unor traininguri sau a unor facultati de management, ci in urma unor calitati native sau dobandite, cum ar fi „o personalitate puternica, sa fii un extrovertit si, in primul rand, trebuie sa fii un om cult. Liderul nu se construieste la mese rotunde.”

Vinde-ti ideile!
Din ce in ce mai multe companii dezvolta in Romania afaceri de succes. Care sa fie cheia? Faptul ca s-au scolit aici sau in strainatate? Faptul ca au existat oameni care sa investeasca in potentialul lor? „Inteligenta emotionala nu are nimic de-a face cu studiile de la ASE sau cu echivalentele private de pe piata romaneasca. Eu recomand tuturor studentilor sa munceasca incepand chiar cu anul I. Nu trebuie sa ne incapatanam sa mai construim masini, ci sa ne gandim la acele segmente de nisa din piata unde se poate reusi cu inteligenta si resurse minime pentru ca apoi sa vindem mai departe ideile companiilor gigant dispuse sa investeasca.”

Dragostea are nevoie de cuvinte…
Care este pana la urma legatura dintre afaceri si talentul scriitoricesc? Ei bine, Monica Tatoiu nu se erijeaza intr-un condeier de firma. Dorinta sa de a scrie s-a nascut in urma povestilor pe care i le spunea seara de seara fiului sau, povesti inspirate din realitatea cotidiana. Este una dintre femeile care pledeaza asiduu pentru imbogatirea culturii personale prin lectura. In acest scop a infiintat si Fundatia „Noi citim”. Colaboreaza cu editura Curtea veche si, impreuna, organizeaza programe in care merg prin spitale pentru a citi povesti copiilor imobilizati la pat. Iar cea mai frumoasa pledoarie pentru intorcerea la rasfoitul cartilor sunt cuvintele adresate fiului sau: „Dragul meu drag, cititul te ajuta sa visezi, sa fii in acelasi timp astronaut si magician, te ajuta sa inveti fara sa suferi. Cunoasterea prin citit distruge frontierele ce ne tin prizonieri intr-un  spatiu prea stramt pentru energiile ce salasluiesc in noi, ne transforma in eroi, invingatorii de demoni din jocurile tale. A venit vacanta, e timpul tau. Nu-ti bate joc de el. Intr-o buna zi, si  teii Bucurestiului, cati vor mai ramane in picioare, te vor imbolnavi de dragoste. Dragostea are nevoie de cuvinte, aceleasi de mii de ani. Fetele ce merita cucerite au nevoie de cuvinte mestesugite ca sa catadicseasca sa te bage in seama.”

„In Romania sunt destule claxoane”
In momentul in care devii persoana publica, nu-ti mai apartii, iar lumea incepe sa perceapa o imagine total diferita fata de cea cu care esti obisnuit deja. Am incercat sa aflam cum stau lucrurile si in cazul Monicai Tatoiu. „Eu nu cred ca m-am schimbat. Notorietatea iti aduce numai belele, pentru ca, in momentul in care iesi pe strada, iti pierzi dreptul la a fi tu. Nu prea ma intereseaza comentariile nefavorabile. De obicei nu ma apuc sa traversez strada prin loc nepermis sau fara sa ma asigur, fiindca ma calca masina. Asa este si in viata. In momentul in care te angajezi intr-un proces, trebuie sa-l duci pana la capat, indiferent de claxoane. Si in Romania sunt destule.”

 

Text: Maria Bratu