Oboseala mentala afecteaza rezistenta fizica

abcDr. Marcora, profesor la Universitatea din Kent, si-a petrecut ultimii ani cautand dovezi reale cu privire la asocierea dintre creier si activitatea fizica. Rezultatele sale initiale sugereaza ca ceea ce multi dintre noi percepem ca si limita fizica in fapt are legatura cu nivelul nostru de motivatie la care contribuie de altfel si oboseala mentala (intelectuala). In anul 2009, dr. Marcora si colegii sai au realizat un studiu ce a implicat 16 voluntari care au fost pusi sa pedaleze pe bicicleta pana la epuizare, dupa care, timp de 90 de minute, au vizionat fie filme cu teme emotionale, fie documentare. Dupa intocmirea acestor atributii, voluntarii au fost supusi unui test exigent congnitiv numit AX- CPT, test ce necesita atentie, memorie buna si creativitate. 

 

Psihobiologia ajuta la mentinerea starii de bine

Dr. Marcora explica faptul ca aceste rezultate au fost posibile datorita utilizarii psihobiologiei (stiinta care studiaza aspectele biologice ale psihologiei), privind starea de oboseala care se afla undeva la limita dintre motivatie si efort. Un creier obosit in cele din urma te va face sa renunti la activitatea fizica, aceasta fiind de asemenea obligatorie pentru mentinerea sanatatii.

Acest principiu nu se aplica doar in cazul rezistentei organismului in timpul alocat activitatii fizice, ci si intensitatii. Cercetatorii de la Universitatea de Tehnologie din Sydney au prezentat date cu privire la efectele oboselii mentale in relatie cu sporturile, de exemplu fotbalul, care solicita foarte mult organismul. Participantii care au efectuat o sarcina obositoare din punct de vedere mental inainte de a face un exercitiu fizic dificil au ajuns la extenuare mai repede decat cei care au facut acelasi exercitiu fizic, dar au fost odihniti din punct de vedere mental.

 

Motivatia este importanta in orice situatie

Utilizarea testului AX- CPT a facut posibila demonstrarea faptului ca se poate induce oboseala mentala. Inainte de o simulare de 45 de minute de joc (fotbal), cercetatorii au descoperit ca, pe termen scurt, intensitatea se accelereaza – atunci cand motivatia este maxima, jocul nefiind afectat de starea de oboseala a jucatorilor.

Constatarile facute au implicatii clare privind sportivii, deoarece chiar si intensitatea circulatiei scazute este esentiala pentru mentinerea pozitiei celei mai bune in timpul unui joc, spune autorul studiului Mitch Smith. „Practic vorbind, noi credem ca este important modul de abordare a problemelor inainte de efortul fizic”, a mai adaugat acesta.

Pentru restul dintre noi, concluziile cu privire la oboseala mentala sugereaza faptul ca un antrenament sau o zi obositoare la birou ne vor demoraliza la sfarsitul zilei, chiar si in cazul in care stai intreaga zi confortabil pe scaun.

 

In timp, cortexul cingular va fi cheia mentinerii starii de bine

Perspectiva de formare a creierului pentru a rezista mai bine la efectele oboselii tine in mare parte de medicamentele pe care le luam zilnic, dar si de nemultumirile zilnice. Dr. Marcora a testat aceasta idee pe un grup de voluntari care au fost pusi sa mearga pe bicicleta. Daca studiul va da roade, nu va fi doar un truc, ci va fi cheia imbunatatirii starii de bine chiar si in timpul sederii la computer. Acest studiu va furniza, de asemenea, dovezi puternice in sustinerea teoriei psihobiologice, oferind o modalitate noua de imbunatatire a performantelor fizice.

AX-CPT ul este un „test de performanta”, care solicita persoana pe principiul vizionarii unei serii de indicii (litere ale alfabetului) si care va raspunde numai dupa o succesiune specifica, de exemplu litera A, urmata de litera X. Testul se bazeaza pe o zona a creierului numita cortexul cingular, care, de asemenea, „se accentueaza” in timpul efortului fizic. Prin urmare, utilizarea indelungata a acestei zone a creierului face exercitiul fizic sa para mai greu.

 

Text: Andreea Popescu