Petele de batranete si expunerea la soare

Petele de batranetePetele maronii care apar pe corp pot fi pistrui, pete cauzate in general de expunerea necontrolata la soare etc. Pistruii pot fi genetici si prezenti inca de la o varsta frageda, dar pot aparea si in urma expunerii la soare, mai ales daca exista o predispozitie genetica. Insa in timp ce pistruii pot fi chiar sexy, petele pigmentare de batranete nu prezinta deloc un aspect placut. Aceste pete apar, in general, dupa varsta de 40 de ani, pot avea diferite dimensiuni si diferite nuante de maro. De obicei, pot fi observate pe fata, gat si maini, zonele cel mai des expuse la soare.

Desi sunt inofensive, ele pot reprezenta si un semn al unor probleme mai grave de sanatate, cum ar fi cancerul de piele. Daca va confruntati cu acest tip de pete, ar trebui sa mergeti la un control dermatologic pentru a le urmari evolutia.



Cauzele petelor de batranete

Cauza principala a acestor pete este expunerea la ultraviolete. Aceasta expunere accelereaza producerea de melanina, pigmentul intalnit in stratul superior al pielii. Ori de cate ori melanina este produsa in concentratii mai mari, apar si petele pigmentare. Studiile au aratat ca razele ultraviolete deterioreaza celulele si elibereaza radicalii liberi. Acesti radicali sunt principalii vinovati, cei care conduc la imbatranirea celulelor pielii. Bronzul auriu pe care vi-l doriti atat de mult s-ar putea sa afecteze pielea. Nu conteaza daca vorbim despre expunerea la razele UVA sau la cele UVB pentru ca riscul poate fi acelasi. Pigmentul maroniu rezulta din distrugerea celulelor de melanina deteriorate si astfel apare acea nuanta cafenie. Factorii ce contribuie la aparitia petelor de batranete sunt expunerea la soare de-a lungul timpului, lipsa exercitiilor fizice, dieta, lipsa ingrijirii pielii, varsta.

Ce tratamente exista?

Medicamentele sub forma de creme de albire pe baza de retinoizi ajuta la estomparea petelor. S-ar putea ca aceste creme sa dea rezultate in cateva luni. Dar ingredientele lor pot fi extrem de iritante si pot conduce la aparitia arsurilor, uscaciunii severe etc. Terapia pe baza de laser distruge celulele care produc melanina. Dermabraziunea este o procedura benefica. Prin dermabraziune se permite noului strat de piele sa-i ia locul celui afectat. Peelingul chimic utilizeaza un acid care arde stratul de la suprfata pielii. Este nevoie de mai multe tratamente pentru a se ajunge la un rezultat vizibil. Pot aparea iritatii si modificari ale nuantei pielii. Exista anumite creme si lotiuni pe baza de retinoizi, hidrochinona ce ajuta la decolorarea acestor pete.

Remedii naturale

Remediile naturale pot prezenta si ele efecte secundare, asa ca trebuie sa aveti grija. Sucul de lamaie aplicat de doua ori pe zi pe pete ar putea ajuta la decolorarea lor. De asemenea, pe aceste pete puteti aplica vitamina E, felii proaspete de cartofi sau chiar zer. Suplimentele pe baza de antioxidanti ar putea contribui la retragerea petelor. Pentru a preveni petele pigmentare, protejati-va inca din tinerete de soare, mergeti la plaja doar intre orele permise si folositi tot timpul creme cu factor de protectie. Chiar si fondul de ten trebuie sa fie unul cu factor de protectie.

Text: Ruxandra Dumitrescu