A venit iarna si odata cu ea a aparut si o problema des intalnita, si anume uscarea pielii. Iarna, pielea devine mai sensibila, fiind supusa atacurilor aerului rece si vantului uscat. Frigul si vantul pot usca rapid pielea si pot provoca iritatii si mancarime. Trebuie sa constientizam faptul ca pielea uscata este mereu o problema, dar iarna are nevoie de o ingrijire cu totul speciala. Cum putem scapa de aceasta problema in acest minunat sezon? Well, respectand recomandarile de mai jos.
Pielea este un scut impotriva mediului, protejandu-te de bacteriile cauzatoare de boli. Pielea contine vasele de sange si este o “casa” pentru terminatiile nervoase (de aceea este atat de delicata). Si butonul “on/off” al glandelor sudoripare se gaseste la suprafata pielii. Desigur, din moment ce este cea mai expusa parte a corpului, se confrunta cu cele mai dure obstacole din mediu si, din acest motiv, tinde sa se “uzeze” usor.
Hidratare cu efect “power”
Este posibil sa fi descoperit o crema hidratanta, care sa functioneze foarte bine atat in lunile de primavara cat si in cele de vara. Dar, asa cum conditiile meteo se schimba, si rutina de ingrijire a pielii trebuie sa se schimbe in functie de anotimp. Pentru perioada de iarna, trebuie sa gasesti un unguent, o crema hidratanta care sa aiba in compozitia lor ulei, si nu apa. Uleiul va crea un film protector pe piele si, in plus, va oferi o hidratare mai buna decat apa. Multe lotiuni care sunt etichetate ca fiind “creme de noapte” au la baza ulei. Dar alege cu mare grija cremele pe baza de ulei, deoarece nu toate uleiurile din compozitia lor sunt adecvate tipului tau de piele. Uita-te dupa produse care au la baza ulei de avocado, uleiuri minerale, uleiuri de ciubotica-cucului sau uleiuri de migdale, deoarece acestea sunt cele mai hranitoare.
Demachiere si hranire in acelasi timp
Uleiurile demachiante contin Omega-3 si vitamina E. Prin aplicarea unui produs demachiant pe baza de ulei de masline, iti vei curata fata de impuritati si vei beneficia de un plus de hidratare in timpul lunilor reci de iarna.
Par stralucitor
Parul si scalpul au si ele nevoie de ajutor in timpul iernii! Asadar, apeleaza la un ulei de par hranitor, care va inmuia varfurile despicate si va da stralucire parului.
De 3x protectie solara
Protectia solara nu este specifica doar verii. Soarele de iarna impreuna cu lumina orbitoare a zapezii pot deteriora serios pielea. Tocmai din acest motiv, iti recomand sa aplici o crema cu protectie solara cu spectru larg pe fata si pe maini cu aproximativ 30 de minute inainte de a iesi din casa. Reaplica lotiunea in mai multe randuri daca stai afara o perioada mai lunga de timp.
Da-le mainilor… o mana de ajutor
Pielea de pe maini este mai subtire decat pielea din celelalte parti ale corpului si are mai putine glande sebacee. Asta inseamna ca este mai greu sa ne pastram mainile umede si catifelate cand afara este frig. Lipsa protectiei de pe maini poate da nastere unor reactii precum mancarime si crapare. Sfatul nostru este sa porti manusi atunci cand iesi din casa. Daca nu suporti lana, opteaza pentru manusile din bumbac.
“Hidrateaza-ti” sanatatea, nu doar pielea
Apa potabila ajuta pielea sa ramana sanatoasa. Apa este buna nu numai pentru sanatate, dar si pentru hidratarea pielii. Un sfat: atunci cand vii de afara si intri la caldura cu mainile inghetate, nu le expune unor surse de caldura puternice, ci baga-le in apa rece, dupa care tine-le in apa calduta pana cand revin la temperatura normala.
Picioare frumoase chiar si la 0 grade!
Credeai ca pielea de pe picioare nu se usuca? Gresit! Nu doar mainile au de suferit in sezonul rece, ci si picioarele. Pentru hidratarea acestora, apeleaza la lotiuni care contin vaselina sau glicerina. Si foloseste un exfoliant pentru a elimina pielea moarta deoarece exfolierea face ca orice crema hidratanta pe care o utilizezi sa intre in piele mai repede si sa actioneze mai eficient.
Bai calde, dar rare!
Sigur, o baie fierbinte este tot ce-ti poti dori dupa o zbenguiala in frig. Dar temperatura ridicata a apei de la dus distruge bariera lipidica de la nivelul pielii. De aceea, indicat este ca timpul petrecut in cada sau sub dus sa fie mai mic decat cel petrecut in baie in lunile calduroase, iar apa nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar calduta. O baie calduta cu fulgi de ovaz sau bicarbonat de sodiu poate ajuta la ameliorarea aspectului pielii, care este atat de uscata incat da senzatia de mancarime. Deci aplica din nou, periodic, crema hidratanta.
Daca aceste tehnici nu functioneaza, fa-i o vizita dermatologului. In cazuri extreme, poate fi nevoie de o lotiune care sa combata pielea uscata si care nu poate fi eliberata decat pe baza de prescriptie medicala.
Text: Andreea Popescu