Punctele negre, preventie si tratament

comedoane-shutterstockDupa o iarna in care consumul de grasimi, neaerisirea tenului, lipsa unei ingrijiri igienice, folosirea unor produse cosmetice neadecvate, comedoanele apar atat la pubertate cat si la persoanele in varsta.  Sebuumul ajuns la suprafata pielii se transforma intr-o pasta care in contact cu aerul se oxideaza si se innegreste. Apar in special pe zona nasului, fruntii, barbiei. Apar, de asemenea, la persoanele cu metabolism deficitar, la fumatori, la cei care lucreaza in spatii inchise, neaerisite asa incat tratarea comedoanelor porneste de la controlul alimentatiei, a curateniei.

Pentru dezintoxicare, o recomandare care este la indemana oricui: la prima ora a diminetii se bea un pahar de apa incalzita, in care am stors o jumatate de lamaie sau o jumatate grepfrut.  Tratamentul propriu-zis se incepe cu scoaterea acestor puncte negre, folosind comprese calde, chiar fierbinti. Baile de aburi sunt binevenite pentru inmuierea stratului cornos apoi se trece la extragerea comedoanelor (punctele negre), tinand cont de natura tipului de ten al fiecarui pacient in parte.
 
Gomaj si lotiuni tonice
O grija deosebita trebuie avuta la tenul uscat, unde porii sunt foarte mici si extractia se face mai greu, de aceea aici aplicam continuu comprese calde. In cazul in care punctele negre sunt scoase acasa, nu trebuie omisa dezinfectarea mainilor inainte de inceperea procedurilor. Dupa aceasta extractie, bineinteles locul se dezinfecteaza cu lotiuni antiseptice si astringente dupa care se aplica faimoasa masca de albus de ou amestecata cu doua lingurite de malai care se lasa sa se usuce si dupa care se freaca obrazul cu o bucata de tifon uscat. In continuare aplicam o lotiune tonica, apa minerala sau suc de fructe pentru a tonifia si hidrata tenul. Recomandarea este ca aceste tratamente sa fie facute de un specialist, in cabinetele cosmetice, unde exista aparate si produse profesionale pentru extragerea comedoanelor pentru a evita traumatizarea tesuturilor. Cu ajutorul acestora se obtine indepartarea impuritatilor de la nivelul pielii si aspirarea sebuumului. Astfel tenul este pregatit pentru masajul facial care activeaza circulatia sanguina si limfatica. Tratandu-ne astfel pielea fetei, vom avea un ten permanent proaspat.

Text: Gabriela Parvu, cosmetician
Eea Esthetique Beauty Center
Tel.: 021/211.81.39; 0740.095.888