Respiratie urat mirositoare? Nu si de data asta!

 Respiratie urat mirositoare? Nu si de data asta!Unele dintre cele mai comune cauze ale respiratiei urat mirositoare sunt, de altfel, si cele mai evidente. Stii ca e timpul sa te speli pe dinti atunci cand ai mancat alimente care au miros puternic, precum ceapa sau usturoiul. Dar daca aceste doua alimente nu fac parte din alimentatia ta zilnica si totusi respiratia ta este urat mirositoare, atunci cauzele pot tine de cu totul altceva. Respiratia urat mirositoare sau halitoza este cauzata, de regula, de o igiena orala necorespunzatoare. Am intocmit o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le iei in calcul daca respiratia ta este urat mirositoare. 

Periajul dentar

Daca nu-ti speli dintii de 3 ori pe zi, respectiv dimineata, la pranz si seara, atunci nu este de mirare ca respiratia ta este urat mirositoare. Pentru mentinerea respiratiei proaspete trebuie sa urmezi pasii de ingrijire de baza si de curatire a dintilor si gingiilor – acestia incluzand periajul dentar dupa masa, folosirea atei dentare si vizitele bianuale la dentist. Medicii dentisti avertizeaza asupra faptului ca halena poate fi si un semn al unei probleme dentare serioase.

 

Rolul dietei

Conform medicilor dentisti, adaugarea fructelor si legumelor in dieta poate face minuni in acest sens. Consumul lor poate curata gura in mod natural prin eliminarea particulelor de pe placa dentara si prin eliminarea bacteriilor de pe dinti si gingii. Integreaza mai multe produse proaspete in dieta ta, dar si o doza de antioxidanti si alti fitonutrienti care pot stimula sanatatea dentara.

 

Bacteriile de pe limba

Stii ca limba, mai ales pe partea de sus, este o sursa serioasa de halena? Bacteriilor le place sa leneveasca pe partea din spate a acestui muschi (limba) si este un loc in care produsele alimentare pot ramane lipite, cauzand miros. Medicii dentisti recomanda ca la fiecare periaj dentar sa fie spalata si limba, pentru a elimina bacteriile.

 

Ceai

Bea o cana de ceai in fiecare zi pentru a tine respiratia urat mirositoare la distanta. Ceaiul negru si cel verde pot atenua respiratia urat mirositoare in mod natural deoarece sunt bogate in polifenoli, antioxidanti puternici care lupta cu bacteriile din gura ta si impiedica depunerea tartrului pe dinti.

 

Dieta low-carb

Inca o dieta saraca in carbohidrati? Medicii dentisti nu recomanda acest tip de dieta atunci cand vine vorba de dorinta de a scapa de halitoza. Dietele low-carb duc la eliberarea cetonelor.

 

Guma fara zahar

Guma de mestecat poate improspata respiratia – in cazul in care aceasta este fara zahar. Asigura-te ca verifici eticheta, deoarece zaharul duce la aparitia placii dentare, ce poate favoriza respiratia mirositoare.

 

Bea si bea… ceva mai mult

Hidratarea nu este buna doar pentru sanatatea ta, ci este si o modalitate foarte buna de a scapa de halitoza. Atata timp cat stai in permanenta hidratata, gura ta va elibera enzime prin saliva, care la randul lor vor distruge bacteriile rele, iar respiratia urat mirositoare va disparea.

 

Text: Andreea Popescu