Scleroza in placi

Scleroza in placi este o boala despre care se stiu inca putine pentru ca informatiile nu sunt intotdeauna verificate. Sa aflam ce este adevarat si ce este fals din ce stim despre aceasta boala.

Origine
Boala apare datorita unei disfunctii a sistemului imunitar, care produce o cantitate anormala de anticorpi dirijati impotriva invelisului fibrelor nervoase (mielina). Agresiunea mielinei se traduce printr-o incetinire a conductiei nervoase, de unde probleme de sensibilitate, de paralizie, de vedere… S-a descoperit de asemenea ca boala debuteaza mult inaintea manifestarilor fizice si ca ea ar fi consecinta suferintei neuronilor. Dar de ce se declanseaza scleroza in placi? Aceasta ramane un mister, chiar daca mai multi factori sunt suspectati (virus, climat, mediu).

Oboseala este un simptom foarte frecvent
Adevarat. Boala se manifesta printr-o oboseala cronica sau printr-o senzatie de ”cap de plumb” care epuizeaza. Doctorii recomanda odihna dupa fiecare masa si prescriu medicamente specifice. Dar nu orice oboseala inseamna scleroza in placi. In general, persoana afectata se plange si de probleme neurologice (precum pierderea sensibilitatii).

Primele semne sunt problemele de mers
Fals. Sunt semnele cele mai frecvente dar, la un caz din trei, boala se manifesta prin scaderea vederii, cu senzatia de a privi printr-o sticla fara luciu. Problemele variaza in functie de zona creierului ”bolnav”. Astfel, primele semne pot fi si furnicaturi la extremitati care dispar in doua – trei saptamani.

Boala poate fi benigna
Adevarat. In aproape patru din zece cazuri, persoanele afectate nu prezinta dificultati in mers timp de 15 – 20 ani dupa depistarea bolii. Evolutia sclerozei in placi ramane imprevizibila. Semnele, mai mult sau mai putin frecvente, rezulta din inflamarea cailor nervoase la nivelul creierului, ochilor sau a maduvei spinarii. Furnicaturi, probleme de echilibru, scaderea vederii, paralizii partiale… recuperarea poate fi totala sau cu sechele.

Se transmite din generatie in generatie
Fals. Nu este o boala ereditara ca miopatia, deoarece nu exista o gena specifica sclerozei in placi. Exista insa o predispozitie la aceasta boala dar are un rol putin important. Concret, doar la 10% din cazuri se regaseste aceasta boala la un alt membru al familiei. Cauzele aparitiei bolii la alti membrii ai familiei nu sunt cunoscute. Cand un tata sau o mama sufera de scleroza in placi, exista totusi riscul de a avea un copil afectat de aceeasi boala.

Exista factori care declanseaza boala
Fals. Mult timp au fost incriminate infectiile, stresul si traumatismele. Insa aceste ipoteze nu au fost demonstrate stiintific. Izolarea pentru a evita orice agresiune (emotionala, infectioasa…) exterioara nu serveste la nimic. Doctorii sfatuiesc pacientii sa-si pastreze, daca e posibil, ritmul de viata si activitatile obisnuite.

In timpul sarcinii boala nu evolueaza
Adevarat. In timpul sarcinii boala se face aproape uitata. Durerile scad in cursul trimestrelor iar viitoarele mame isi pot duce sarcina normal. Motivele? Sunt datorate hormonilor sexuali, care modifica reactiile sistemului imunitar maternal. Durerile reapar dupa nastere, dar pot fi prevenite cu tratamente. De stiut: femeile pot alapta fara probleme.

Pacientii pot continua sa conduca
Adevarat. Intepeniri, probleme de coordonare… in ciuda acestor probleme, se poate conduce un vehicul. Cu conditia de a urma sfatul unui specialist.

Vizita la psiholog este indicata
Adevarat. Nu este intotdeauna simplu sa infrunti dificultatile generate de aceasta boala. Oboseala, problemele de memorie, problemele sexuale sunt motive pentru a vorbi cu cineva. Psihologul poate ajuta pacientii (si familia lor) sa-si invinga teama sau sa le ridice moralul. Este esential pentru a nu cadea in izolare si depresie.

Text: Adriana Iordan