Somniferele cresc cu 4,6% riscul de deces

shutterstock_17286187Chiar daca somniferele te ajuta sa dormi si sa te odihnesti pe timp de noapte, utilizarea lor excesiva, pe perioada indelungata, poate duce la aparitia anumitor tipuri de cancer sau chiar la deces, conform cercetatorilor. In urma unui nou studiu realizat de catre cercetatorii de la clinica Scripps, s-a descoperit ca folosirea excesiva a somniferelor prezinta un risc de 4,6 ori mai mare de deces si o crestere semnificativa a aparitiei cancerului.

“Studiul nostru arata ca administrarea pastilelor de dormit este periculoasa pentru sanatate si poate duce la aparitia unor efecte adverse cum ar fi socul cardiogen”, a declarat autorul studiului, Daniel F. Kripke, de la Centrul de Familie Sleep Viterbi din San Diego.
Oamenii de stiinta au studiat medicamentele pe baza de zolpidem si temazepam, deoarece pana acum se credea ca astfel de medicamente sunt mai sigure decat alte hipnotice deoarece au o durata de actiune mai scurta. Cu toate acestea, din pacate, in cadrul noului studiu s-a aratat ca la persoanele care iau pana la 18 somnifere pe an, riscul de deces este de 4,6 ori mai mare.
Tot in cadrul studiului s-a demonstrat faptul ca probabilitatea de depistare a unor noi tipuri de cancer este de 35 de ori mai mare la cei care au luat cel putin 132 de somnifere pe an. Chiar si pacientii carora li s-au prescris aproximativ 18 pastile pe an au prezentat un risc de deces de 3,6 ori mai mare decat cei care nu au luat medicamente. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au colectat datele medicale a 40.000 de pacienti cu varste incepand de la 18 ani.

Rezultatele studiului au aratat ca rata de aparitie a cancerului este cu 35% mai mare in randul pacientilor care au luat cel putin 132 de doze hipnotice intr-un an, comparativ cu cei care nu au luat medicamente.

“Este important de mentionat faptul ca rezultatele noastre sunt bazate pe date medicale, si chiar daca am facut tot ce am putut pentru a asigura valabilitatea acestora, este posibil sa existe si alti factori legati de aceste asociatii”, a declarat coautorul Lawrence E. Kline, director medical al Centrului de familie Sleep Viterbi. “Speram ca munca noastra va stimula si alte cercetari suplimentare in acest domeniu”.

Descoperirea a fost publicata in revista online BMJ Open.

 

Text: Andreea Popescu