Spalatul vaselor, acid pentru mainile tale

Spalatul vaselor, acid pentru mainile taleCare este lucrul care pune intr-un con de umbra orice masa bogata si vesela? Da, ai ghicit! Spalatul mormanului alunecos de vase care ti-au slujit cu credinta pe durata intregului festin. Dar ce face din acesta activitate un moment mereu pasat de la un membru la altul al familiei? Sa fie oare concertul de senzatii unsuroase si lipicioase, sa fie oare faptul ca duce la neimplinirea nevoii de odihna ce te izbeste brusc imediat dupa masa, sau senzatia de aspru si iritat de la nivelul mainilor? Depinde de fiecare. Cert este ca nu prea ne place.

Lui ii place cand ai mainile ingrijite gata de mangaieri. Perseverent din fire insa, a ales sa creada ca oricat ai trebaluii prin casa, nimic nu le va strica delicatetea.

Ar fi in stare mai degraba sa iti spuna ca pielea mainilor tale se deterioreaza de la crema hidratanta decat sa iti ofere un minim de ajutor. Poate in ceea ce urmeaza vei gasi argumente sa il convingi. Daca nu, oricum solutii exista.

Chimicalele usuca pielea

Prin urmare, pielea uscata si iritata a mainilor este in principal rezultatul folosirii unor chimicale, a inalbitorilor sau a produselor nepotrivite de ingrijire a pielii. Alte cauze pe care le intrevad medicii dermatologi sunt factorii de mediu (frigul, soarele), dieta zilnica, varsta, nivelul de stres si igiena personala. Pentru stabilirea unui tratament corespunzator pentru mainile uscate si iritate, trebuie in primul rand sa se stabileasca motivul aparitiei afectiunii. Alti factori tin de o serie de probleme de ordin medical: psoriazisul, afectiuni ale tiroidei (scade nivelul de sebum),  precum si alcoolul, drogurile si deshidratarea, al carei principal semn este pierderea elasticitatii tegumentare.

Sa intelegem fenomenul
Nu vreau sa fac pe desteapta. Nu este pentru nimeni un secret ca spalatul vaselor usuca mainile. Dar care este exact procesul care provoaca un astfel de dezechilibru? Specialistii ne spun ca sapunurile si detergentii obisnuiti indeparteaza lipidele de la nivelul pielii, un strat protector care previne evaporarea apei de la nivelul straturilor superioare ale pielii. Cremele hidratante nu aduc un plus de apa, ci doar previn aceste pierderi. Anumite substante puternice (produse pe baza de soda caustica) pot provoca de asemenea traumatisme prin arsuri chimice. Citeste etichetele produselor. Chiar si cele care declara sus si tare ca protejeaza mainle au la baza aceleasi substante daunatoare pielii tale. Singurele care ajuta sunt manusile de bucatarie.

Pielea uscata se poate infecta
Am putea spune ca mainile uscate sunt doar inestetice si inconfortabile. Problema nu se opreste insa intotdeauna la acest nivel. Nu de putine ori isi fac aparitia probleme ceva mai serioase. Atunci cand echilibrul pielii este compromis, ducand la uscarea acesteia, isi pot face aparitia fisuri adanci care se pot deschide, pot sangera, lasand astfel o cale libera contaminarii cu diferite bacterii. Elegant, nu? Putem dezvolata astfel dermatite (afectiuni ce determina eritem, inflamatie si fisuri), foliculita (o inflamare a folicului pilos) sau celulita (infectie a tesutului subcutanat care poate fi periculos prin extindere la nivelul sistemului limfatic si al vaselor de sange).

Nu este o joaca. Mergi la medic!
Daca pielea este foarte uscata si scuamoasa, medicul poate recomanda creme pe baza de acid lactic sau acid uric, care se elibereaza fara prescriptie medicala. Daca afectiunea pielii este mai serioasa, cum ar fi ihtioza sau psoriazisul, se recomanda consultul medical in urma caruia medicul poate prescrie creme si unguente sau alte tratamente aditionale ingrijirii la domiciliu. In cazul dermatitelor, tratamentul poate include o lotiune pe baza de hidrocortizon. Daca apar crapaturi si fisuri pot fi necesare comprese umede cu proprietati usor astringente care contracta pielea, reduc secretiile si previn aparitia infectiilor.

Foloseste manusi de protectie

 

  • Hidrateaza-ti pielea cu o crema care sa impiedice pierderea apei. Cremele cu o consistenta mai vascoasa sunt mai eficiente. In cazurile ceva mai serioase putem folosi si uleiuri de piele cum sunt cele utilizate pentru bebelusi cu aplicare pe pielea uda.
  • Pentru spalarea vaselor se recomanda renuntarea la apa fierbinte. Apa calduta nu este la fel de daunatoare.
  • Foloseste manusile de protectie. La inceput poate fi inconfortabil, dar este pentru o cauza importanta.
  • Cand iti usuci mainile incearca sa le tamponezi usor cu prosopul in loc sa le stergi.
  • La spalarea vaselor si a hainelor se recomanda folosirea de detergenti fara coloranti sau parfumuri ce pot irita pielea.

Solutii de la natura
Anumite produse naturale pot ameliora neplacerile intampinate de mainile noastre in urma contactului indelungat cu detergentii de vase. Laptele cald are proprietatea de a calma roseata si usturimea. Fa-ti un masaj in fiecare seara. De asemenea, din morcovi, lamaie, propolis si ulei de masline, pot fi preparate masti pentru hidratarea si ingrijirea mainilor.

Crema cu propolis pentru mainile uscate
50 g lanolina,
10 g vaselina,
5 g ceara,
5 picaturi de propolis sau de lamaie
10 picaturi de ulei de masline.
Toate ingredientele se amesteca pe o baie de abur. Daca folositi lamaie, aceasta se adauga doar cand crema se indeparteaza de la sursa de abur.

83% din populatia Romaniei, atat femei cat si barbati, considera ca spalatul vaselor este o responsabilitate exclusiv feminina

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Georgiana Cosac
Medic specialist dermato-venerologie