Stilul de viata sanatos poate preveni 40% din cazurile de cancer

-157241712In urma unui nou studiu, realizat in Marea Britanie, s-a constatat ca mai mult de 40% din toate tipurile de cancer pot fi prevenite prin evitarea viciilor si a unui stil de viata nesanatos. Fumatul, dietele nesanatoase, consumul de alcool si chiar excesul de greutate sunt doar cateva dintre viciile care duc la aparitia cancerului. Aceste vicii transforma aproximativ 100.000 de oameni (34%) in victime. Potrivit studiului, 14 factori de mediu si stiluri de viata, inclusiv expunerea la soare, stresul, produc doar in Marea Britanie in fiecare an 134.000 de cazuri noi de cancer.

Autorii studiului sustin ca este cea mai cuprinzatoare analiza de pana acum pe aceasta tema si, cu ajutorul acestor rezultate, acestia incearca sa puna o presiune si mai mare asupra Guvernului pentru a lua mai multe masuri in privinta tutunului, alcoolului si gradului de obezitate in randul adolescentilor.

„Aceste cifre fac un apel catre Guvern pentru a lua masuri mai puternice privind sanatatea publica. Incidenta crescuta a cancerului poate fi prevenita cu ajutorul unor acorduri voluntare din partea industriilor comercializante. Nu este suficient doar sa le spunem oamenilor sa adopte un stil de viata sanatos si sa renunte la vicii, trebuie sa contribuim cu totii la adoptarea unor masuri legislative”, a declarat Sir Richard Thompson, presedinte la Royal College of Physicians. Potrivit directorului executiv de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, Harpal Kumar,  sistemul de asistenta medicala trateaza bolile in mod disproportionat.

“Daca am putea preveni 134.000 de tipuri de cancer in fiecare an, acest lucru ar duce la economii enorme la costurile de sanatate. Deci exista o situatie care poate fi dusa la indeplinire in scopul strangerii de resurse in domeniul prevenirii cancerului”, a declarat Kumar.
Cele mai frecvente tipuri de cancer in Marea Britanie sunt cancerul mamar, cancerul de prostata la barbati, urmat de cancerul pulmonar si intestinal la ambele sexe. Cancerul de prostata este unul din putinele cazuri de cancer pentru care nu exista nicio dovada ca ar putea fi prevenit.

Potrivit studiului, tutunul este responsabil de aparitia unui tip de cancer din cinci. Acest viciu este responsabil de aparitia cancerului la 23% dintre cazuri la barbati si 15,6% la femei. Fumatul este responsabil de aparitia cancerului pulmonar la 9 din 10 persoane si, de asemenea, creste riscul de aparitie a cancerului la ficat, fiind un factor de risc mai mare decat alcoolul.

La barbati, 6,1% din cazurile de cancer sunt cauzate de lipsa consumului regulat de fructe si legume. Lipsa fructelor si a legumelor din alimentatia zilnica duce la aparitia a 20.000 de tipuri de cancer in fiecare an, printre care tumorile bucale si esofagiene.

Cancerul de piele este unul din tipurile de cancer cu cea mai rapida crestere si poate fi prevenit prin evitarea statului excesiv la soare. Expunerea la substante chimice periculoase, cum ar fi azbestul si pesticidele la locul de munca, precum si lucrul pe timp de noapte provoaca mai mult de 11.000 de tipuri de cancer – doua treimi in randul barbatilor.

Studiul a fost publicat in British Journal of Cancer.

Text: Andreea Popescu