Stilul grunge – Ai curaj?

Stilul-grunge--Ai-curajStilul grunge este originar din Statele Unite si se pare ca a aparut in anii ’90, odata cu greutatile financiare ale acelor vremuri, combinate cu popularitatea muzicii rock alternative care castiga teren datorita unor formatii precum Nirvana sau Pearl Jam. Stilul combina elementele punk cu jeansii si cu materiale precum tartanul scotian.

De asemenea, daca vorbim despre stilul grunge, vorbim automat si despre hainele cu taieturi, despre combinarea mai multor haine care nu se potrivesc, despre suprapunerea straturilor, cardiganuri legate in jurul taliei, haine oversized etc. Stilul este unul original, elementele sunt multe, insa esential este sa ai curaj sa adopti un look… neingrijit.

 



Layering

 

Indragit de cantaretii de rock, stilul grunge a fost foarte repede adoptat de designeri precum Marc Jacobs, Phillip Lim sau Anna Sui in prezentari. Pantalonii cu o croiala larga, in carouri, o camasa intr-o culoare diferita, insa tot in carouri si un trench lasat descheiat si prins in talie, a carui lungime sa depaseasca genunchii, reprezinta un outfit care ar putea caracteriza destul de bine acest stil. La fel si o camasa lunga peste care poti pune un pulover mai scurt. Camasile iesite din jeansi se regasesc si ele in stilul grunge. Materialele precum bumbacul sau lana sunt vedetele grunge. Jeansii decolorati si taiati sunt iarasi un element reprezentativ. Ii poti purta cu succes alaturi de o bluza lunga de culoare inchisa pe deasupra lor si cu o vesta. Si daca pana acum rochiile bunicii ti se pareau total “out”, ei bine, acum ai ocazia sa le porti cu o pereche de dresuri groase, intr-o culoare precum visiniul.

 

Incaltaminte cat mai uzata

 

Cu cat aspectul incaltamintei este mai uzat, cu atat mai bine. Se poarta foarte mult tenisii si ghetele butucanoase, army, cu tinte. Tocurile pot fi inalte, insa in acelasi stil. Niciodata stilul grunge nu se va caracteriza prin pantofi stiletto sau pantofi in nuante vesele, deschise, pastelate, aici totul este putin mai… dark. Reinventeaza acest stil adaugand elemente moderne, de exemplu o gheata cu un toc auriu sau argintiu sau o geanta tip postas. Plicurile foarte mici sau gentile foarte mari nu au ce cauta in aceasta ecuatie.

 

Atitudinea grunge

 

Stilul grunge se rezuma simplu la un look nu foarte “expensive”, la accesorii care lipsesc cu desavarsire sau se rezuma fie la piesele gotice, fie la bratarile de piele. Atitudinea insa… este mai mult decat necesara. Este vorba despre acel sentiment de relaxare chiar daca hainele purtate nu sunt cele mai scumpe si nici in trend, insa este nevoie sa-l simti pentru a-l adopta. Tu ai putea purta, de exemplu, o rochita stil baby-doll cu o pereche de colanti negri, rupti, cu tenisi si o palarie neagra?

 

No mirror

 

Machiajul grunge se bazeaza foarte mult pe, desigur, negru. Intensifica conturul negru pe pleoapa inferioara pentru o privire hipnotizanta, iar dermatograful negru nu trebuie nici el sa lipseasca. Foloseste-l din belsug si mai sparge pe ici, pe colo monotonia cu un fard sidefat, intr-o nuanta metalizata. Nu uita de rimel, iar daca vrei ca machiajul sa arate “perfect” inainte de a iesi in oras, odihneste-te in pat timp de cateva minute pentru a fi “messy”. Ochelarii cu rama alba si parul nepieptanat, deranjat, se regasesc cu succes in stilul grunge. Go for it!

 

Text: Ruxandra Raica