Stop respirator la copii. Primul ajutor!

Stop-respirator-la-copii-Primul-ajutorInima unui om inceteaza sa bata in 4 minute de la oprirea respiratiei. Functiile creierului se deterioreaza in 4-6 minute de la oprirea respiratiei. Primul ajutor este un act de umanitate si de responsabilitate, nu doar ceva tehnic.

Din aceasta cauza devine foarte important ca orice om sa stie sa acorde primul ajutor cu mana goala, adica acel ajutor de sustinere a vietii pana cand ajunge ambulanta. Daca in alte tari din Europa procentajul populatiei formata in acordarea primului ajutor este foarte mare – Norvegia 95%, Germania 80%, Austria 80% – procentajul similar din Romania este foarte mic (sub 2%).

 

Un minut de respiratie gura la gura

Situatiile considerate de specialisti amenintatoare de viata sunt oprirea inimii si/sau oprirea respiratiei. La copii, stopul respirator este cel care apare primul (copii fiind, sunt de obicei sanatosi din punct de vedere cardiac). De aceea si protocolul de resuscitare este diferit de cel pentru adulti. Pentru copii este necesar un minut de respiratie gura la gura sau gura la gura si nas (daca copilul este foarte mic) inainte de a suna la salvare. In acest minut copilul ar putea sa isi revina. Se  fac la inceput 5 insuflatii la 1-1 ½  secunda, dupa care se continua cu o insuflatie la 3 secunde. Trageti aer proaspat in piept inainte de fiecare insuflatie (oxigenul pe care il eliminam noi prin respiratie este si asa mai putin decat cel de care au nevoie). Dupa un minut de respiratie gura la gura sunati la 112 (daca aveati ajutor strigati dupa el inainte de a incepe resuscitarea).

 

Informatiile de care au nevoie medicii de pe ambulanta sunt:

  • Starea victimei – nu respira;
  • Varsta si de ce a ajuns in acea situatie (inec/traumatism etc.);
  • Adresa exacta si un punct de reper la care sa se poata raporta (magazinul mare din coltul strazii/a treia la dreapta dupa Teatrul National/scara cu lei de piatra la poarta etc.);
  • Numele si numarul de telefon.

 

Dupa apelul la 112 continuati resuscitarea pana la venirea ambulantei.

 

Pentru mai multe detalii tehnice despre cum putem reactiona in situatii critice si exercitii practice va recomandam cursurile Parentime – mai multe detalii pe www.parentime.ro.