Stresul afecteaza fertilitatea

Stresul afecteaza fertilitateaUnul dintre motivele pentru care un cuplu nu poate avea copii este nivelul scazut de progesteron. Progesteronul este un hormon secretat in ovare dupa ovulatie, cu rol in instalarea si mentinerea sarcinii. Atunci cand acest hormon nu-si indeplineste functia, ovulul fecundat nu se poate implanta in uter.

Cu alte cuvinte, acest hormon decide gradul de fertilitate al femeii. Progesteronul este produs in timpul ciclului menstrual, cu toate acestea unele femei au un procent mult mai mic de progesteron si necesita tratament pentru echilibrarea hormonala.

Principalul dusman al productiei de progesteron este stresul. Daca va doriti sa ramaneti gravida, trebuie, in primul rand, sa inlaturati orice cauza care v-ar putea produce stres. Studiile au demonstrat ca fertilitatea este in stransa legatura cu gradul de stres. In momentele de stres, sau atunci cand o femeie sufera de stres cronic, progesteronul se transforma in cortizol, hormonul stresului, si rezultatul este o scadere a progesteronului in organism. In acelasi timp, prolactina, hormonul secretat de hipofiza, isi mentine nivelul ridicat datorita cantitatii mici de dopamina, hormonul fericirii, ceea ce duce la o scadere a nivelului normal de hormoni sexuali. Cand este afectata productia oricaruia dintre acesti hormoni, apar si problemele ovulatorii si menstruale.

 

Femeile cu probleme de fertilitate pot urma, sub atenta indrumare a medicului, tratamente pe baza de progesteron pentru a-si spori gradul de fertilitate.

 

Afla mai multe despre produsele pentru tratarea infertilitatii aflate la reducere doar in farmaciile Catena.

 

Text: Madalina Manole