Sunt insarcinata si muncesc pe branci…

Sunt insarcinata si muncesc pe branci…Veronica, 30 de ani asteapta primul sau copil. O imensa bucurie pe care tanara mama o va imparti timp de sapte luni si jumatate cu colegii de serviciu.

Este o persoana spontana si deschisa care ne va dezvalui cateva secrete din viata de zi cu zi a unei femei insarcinate. Este foarte activa si generoasa, nimic nu o opreste.

Viata dubla a veronicai
Seara cand pleaca de la serviciu are puterea sa se duca la restaurantul parintilor sai sa le acorde o mana de ajutor. Sarcina nu a determinat-o sa renunte la serviciu; la ora 7.45 pleaca de acasa in fiecare zi. Dupa o ora de mers cu mijloacele de transport ea ajunge la locul de munca. Veronica lucreaza la o companie, la departamentul publicitate.

Zilele sale se impart intre birou,  intalnirile cu clientii si casa. “Am acelasi dinamism. La inceput a fost teama ca nu ma voi concentra, ca nu o sa fiu eficienta, ca o sa fiu obosita tot timpul. Dar am depasit temerile. Ma simteam in forma cu reactiile mele mai putin rapide”.

Propriul confort
Asta nu merge, eu ce fac? La birou, femeia insarcinata viseaza la un singur lucru: sa doarma. Este adevarat, in timpul acestei perioade aveti impresia ca sunteti constant sub influenta calmantelor. Este dificil sa va faceti mica siesta la serviciu, atunci profitati de mica pauza de masa pentru a va relaxa cateva minute. Ochii inchisi, respirati calm si regulat pentru va simti mai bine. Evitati ca stare de oboseala sa devina prea stresanta. Intr-un mod discret, intr-un loc retras, puteti casca in voie: va elibereaza tensiunile. Timp de 11 minute faceti acest exercitiu: respiratie relaxanta, inspirati pe naz, blocati respiratia timp de cinci-sase secunde apoi expirati. A fi insarcinata rimeaza cu oboseala, senzatia de somnolenta dar si cu ameteala. Atentie, sa nu lesinati; mentineti-va echilibrul, lasati presiunea sanguina sa se adapteze la ritmul nou, mai lent si totul va intra in normal.

Invata sa stapaneasca stresul
Ambianta, colegii… in functie de zile sunt mai mult sau mai putin disponibili, mai mult sau mai putin receptivi. Sunt zile in care nici o neliniste nu va atinge si alte zile in care totul merge prost. Pentru Veronica, perioada de graviditate are un efect de rascoala emotionala. “Dificultatile relationale fac parte integranta din munca, dar eu am invatat sa ma las influentata de emotii care imi afectau moralul si fizicul. Am incercat sa-mi indeplinesc atributiile cu constiinciozitate.

Am probleme cu pielea
Pielea voastra este mai sensibila cand sunteti insarcinata. Merita sa-i acordati atentie si ingrijiri speciale. Trebuie sa stiti ca cresterea nivelului hormonal da unei femei insarcinate un ten luminos si stralucitor. Dar, trebuie sa folositi crème hidratante, cu protectie solara. Crema hidratanta, conturul de ochi si rujul va poate ajuta sa fiti frumoase in aceasta perioada.

Drepturile mele
Salariata si insarcinata, ce trebuie sa stiu? Cand trebuie sa le spun colegilor?  Nu veti fi sanctionata in nici un fel daca ati ascuns faptul ca sunteti insarcinata. Totusi, inainte de a va lua concediul de maternitate trebuie sa va anuntati seful de motivul plecarii si data la care intentionati sa incepeti munca. Trebuie sa aveti un certificat medical care sa ateste sarcina si o scrisoare recomandata data de medic.
Pot fi concediata? Concedierea este posibila in cazul unor greseli majore sau a imposibilitatii de mentinere a contractului de munca din alte motive nu datorita starii voastre. In orice nu poate sa va concedieze daca sunteti in concediu de maternitate. Aceste conditii sunt valabile daca aveti un contract pe durata nedeterminata sau determinata.    
Pot sa-mi aranjez programul? Legea nu prevede aranjarea in mod particular sau reducerea programului de munca pentru femeile insarcinate.
Beneficiez de supraveghere medicala? Da, in timpul acestei perioade beneficiati de supraveghere speciala din partea medicului de serviciu. 

Timpul meu liber
Cand sunteti insarcinata timpul liber este perceput altfel. Bineinteles ca veti avea timp sa mergeti la medic, sa faceti cumparaturi din magazinele pentru gravide, sa va ganditi la lista cu lucruri necesare pentru nastere si copil. Dar trebuie sa va acordati timp liber si pentru dumneavoastra. Veronica inota o zi pe saptamana, timp de o ora si jumatate. Mergea la sala de gimnastica acvatica pentru gravide. Plimbarile in parc, lecturile fac parte din programul ei. “Verdele si oxigenul imi lipseau intotdeauna, de aceea in momentele in care nu lucram mi le petreceam in natura pentru a ma relaxa si respira. Si un pic de miscare imi facea bine”. Aceste escapade in natura sunt un pretext pentru o pauza de lectura. Veronica opta pentru cartile pentru viitoarele mamici.

Hrana zilnica
A lua pranzul la birou: nu sacrificeti o masa echilibrata! Cand nu ai timp esti tentat sa sari peste masa de pranz. Nu este bine cand sunteti insarcinata! Pentru ca copilul trebuie sa primeasca toate elementele indispensabile dezvoltarii sale fara ca dumneavoastra sa suferiti (anemie, carente de fier si calciu) si pentru ca trebuie sa va menajati corpul si sa nu luati in greutate. Daca mancati la serviciu, preparati-va o salata de orez cu ton, porumb, rosii care va adduce necesarul de glucide, lipide si proteine sau o salata de paste, cu sunca. Beti un iaurt si mancati fructe. Daca luati masa la restaurant comandati-va un aperitiv de cruditati, peste sau carne cu legume sau feculente. Mancati fructe si beti apa, evitati apa minerala. Veronica marturiseste ca prefera sa manance ceva cald, respectand dieta echilibrata. In ultimele luni ii era teama sa iasa de la birou, dar avea colegi draguti care nu o lasau sa lesine de foame si ii aduceau tot ceea ce avea nevoie”.

Stil si personalitate
Confort si eleganta inainte de toate Exista o moda pentru femeile insarcinate. Ideal cand lucrati este confortul decat eleganta. Ezitati sa investiti intr-o garderoba pentru femei insarcinate… Totusi trebuie sa va ganditi ca perioada de graviditate dureaza cel putin noua luni. Este nevoie de schimbare pentru a trai mai bine. Trebuie sa evitati materialele care impiedica pielea sa repire, ca fibrele sintetice, colantii, tocurile inalte care nu faciliteaza circulatia sanguina.

Clipe de relaxare
Exercitii de relaxare la serviciu pentru spate, diafragma, perineu
Inainte sa va asezati la birou sau pe scaun tineti spatele bine intins, muschii relaxati si evitati la maximum tensiunile. Oricare ar fi activitatea, orarul de lucru este indispensabil sa luati cateva minute de pauza sa va relaxati. Femeia insarcinata nu trebuie sa acumuleze oboseala psihica si fizica. Iata cateva exercitii si situatii care permit relaxarea.
1. Lipiti-va de perete, picioarele indoite. Inspirati cinci-sase secunde, lipindu-va de perete. Blocati-va respiratia timp de doua secunde; respirati apoi incet pe nas si lasati capul in fata, spatele si bratele langa bazin. Lucrati diafragma, perineul si spatele.
2. Asezati-va cu mainele pe birou, spatele drept, inspirati; apoi expirati, indoiti spatele, asezati capul pe birou pentru a elibera tensiunile spatelui.
3. Daca pardoseala nu este prea rece puteti merge desculta cateva minute pentru a favoriza circulatia.

Text: Dr. Corina Turcu