Tatuajul: arta pe corpul tau

tatuaj_sursa_shutterstockTot mai multe celebritati isi infrumuseteaza corpul cu un tatuaj. Chiar si tu cred ca te-ai gandit macar o data sa iti faci unul in stilul actritei X sau al cantaretei Y.

 
In primul rand trebuie sa iti alegi modelul si partea corpului unde doresti sa ti-l faci. De obicei barbatii prefera bratele, spatele, pieptul sau umerii, pe cand femeile opteaza pentru incheieturi, gat, partea de jos a stomacului sau a spatelui etc.

Cand te gandesti sa-ti faci un tatuaj primul lucru de care iti este frica este durerea. Nu exista zone care sa doara mai tare sau mai putin decat altele, totul tine de tine si de rezistenta ta.

 

Unii spun ca mai dureroase sunt tatuajele facute pe os (zona coloanei vertebrale, de exemplu), altii ca cele din zonele moi ale corpului (abdomenul inferior, partile dorsale ale bratelor etc.). Cel mai indicat ar fi sa discutati de aceste temeri cu persoana care va va tatua.

Putina precautie
Inainte de a face acest pas este bine sa ai in vedere unele precautii:
– nu consuma alcool cu o zi inainte de a te tatua, deoarece sangele se va subtia;
– daca iei medicamente, consulta inainte doctorul pentru eventualele contraindicatii;
– mananca normal si hidrateaza-te corespunzator;
– nu este recomandabil sa te tatuezi daca esti insarcinata;
– pregateste-te sa ai o usoara stare de inconfort dupa “operatie”;
– dupa ce ti-ai facut tatuajul, poarta haine lejere, care sa nu afecteze in vreun fel locul tatuat.

Ingrijirea de dupa…
Dupa ce “opera de arta” este gata, trebuie ingrijita. Acest lucru, in primul rand, il discuti cu persoana care te tatueaza, pentru ca ea stie cel mai bine ce aparatura si ce procedee foloseste. Iata, insa, cateva sfaturi pentru ingrijire:
– spala locul tatuat cu apa curata si cu un sapun cremos, pe baza de glicerina;
– apa trebuie sa fie doar putin calduta si, atentie!, nu o lasa sa curga direct pe locul tatuat;
– foloseste o crema antibiotica (este bine sa ceri sfatul farmacistului);
– fereste-te de expunerile la soare, de scufundari etc. – pastreaza locul tatuat cat mai igienic;
– la un moment dat tatuajul va incepe sa se exfolieze ca o arsura solara – ai grija sa mentii locul cat mai hidratat;
– daca ai impresia ca sunt probleme (infectii, inflamatii etc.) nu ezita sa te adresezi medicului.

Tatueaza-te… temporar!
Daca nu esti hotarata sa-ti faci un tatuaj permanent, dar nici sa renunti la idee nu vrei, poti alege unul temporar. Acestea pot fi amuzante si nedureroase; iti alegi unul din cele prezentate la salon sau iti creezi tu unul. Tatuajele temporare pot fi lipite, imprimate sau pictate. Acest tip de tatuaje sunt preferate chiar de unele companii ca un mijloc ieftin si de efect pentru publicitate.

Cum scoti un tatuaj?
Sunt persoane care din diferite motive aleg sa renunte la aceasta “bijuterie”. Pentru acestea exista mai multe metode de “scoatere” a tatuajului. Una dinte acestea este tratametul cu laser. Raza laser trece prin piele si este absorbita de cerneala din tatuaj. Cerneala sufera unele transformari pentru a fi eliminata prin sistemul limfatic.
Daca tatuajul este prea adanc sau prea mic, pielea din zona tatuata va fi indepartata prin operatie.
O a treia metoda, dintre cele mai frecvent folosite, ar fi cea a indepartarii tatuajului cu ajutorul unui aparat abraziv.
De obicei se spune ca este mult mai usor sa iti faci un tatuaj decat sa il dai jos, de aceea va recomandam sa va ganditi bine inainte de a lua o astfel de decizie.

 

Text: Marilena Popescu