Talazoterapia: Terapia cu valuri

Terapia cu valuri (talazoterapia)Numai rostind cuvantul val sau valuri simtim placerea racorii oferite de feeria albastra a marii si bucuria de contemplare a imensitatii azurii. Valurile marii ascund, pe langa pitorescul neasemuit si o reala putere terapeutica denumita acum mai bine de 40 de ani de catre francezi talazoterapie.
Binefacerile marii, brizei, inotului si ale terapiei cu valuri sunt prezente in simboluri vechi ale etruscilor de inaintea intemeierii Romei, dar si in culturile Indiei vechi de inainte de Budha.

Masajul valurilor
Energia “atingerilor” valurilor si a impulsului de impact asupra corpului uman a fost observata si analizata pentru prima data stiintific de catre cercetatorii olandezi in anul 1951. Acestia recomandau talazoterapia pentru revigorarea pulmonara, in urma tratamentelor pentru tuberculoza, ca si in multe alte afectiuni pulmonare. In principiu, actiunea impulsurilor valurilor este ceea ce “creste” amploarea si profunzimea respiratiei, si duce astfel la revigorarea respiratiei, a functiilor pulmonare dar si de control al proceselor respiratorii. Pe langa acest efect aproape pur mecanic de activare a respiratiei, impulsul valului are si un puternic efect de revigorare a functiilor cardiace si vasculare. Valul, prin presiunea sa puternica, exercita brusc asupra muschilor un adevarat masaj profund. Venele supuse presiunii practic turtite de muschii relaxati pe care actioneaza valul, vor absorbi sange mai mult cand presiunea dispare. In acest fel intreaga circulatie a sangelui este activata, iar toate tesuturile vor fi mai bine irigate cu sange. Este binecunoscut faptul ca un organism al caror tesuturi sunt bine irigate cu sange primeste mai mult oxigen si substante hranitoare necesare pastrarii organismul intr-o stare sanatoasa. O buna irigare presupune si o eliminare corespunzatoare a toxinelor produse in organism, care daca nu sunt eliminate la timp pot deteriora chiar grav starea de sanatate si mai ales aspectul fizic. Datorita acestor actiuni terapeutice respiratorii talazoterapia a fost studiata si sub prisma altor posibilitati de profilaxie a altor afectiuni diferite de cele strict legate de aparatul respirator sau circulator.
 
Scade riscul de diabet
Dr. Jenins McLowis de la catedra de endocrinologie a Institutului de Biologie de la Duke University (SUA), a descoperit in februarie 2004 ca productia anormala de insulina este in mare masura datorata blocarii temporare sau partiale a unor impulsuri nervoase pe nervul X. Aceste tipuri de impulsuri nervoase sunt responsabile in proportie de 20-25% de antrenarea secretiei de insulina. In acelasi timp, aceste impulsuri nervoase declansate de creier pot aparea numai in anumite conditii de irigare a zonei bulbului rahidian (o zona invecinata cu asa zisul creier mic). Cercetatorii de la Duke University au demonstrat practic ca simpla expunere la valuri de 0,5-0,8 m, timp de 12 minute pe zi de numai 20 de zile face ca sistemul nervos sa declanseze impulsuri nervoase  ce cresc cu 10-15% vitalitatea celulelor pancreatice ce secreta insulina. Se estimeaza astfel ca o cura de valuri de 12-16 minute zilnic, in 2 reprize pe zi pe o durata de 40 de zile ar reduce riscul la declansarea diabetului insulino-dependent cu 30%. Mai mult, in cazul primei faze a sindromului diabetic insulino-deficient, o terapie cu valuri in 2 etape a 12-16 minute timp de numai 10 zile poate reduce ritmul evolutiei cu pana la 60-70%. Pentru aceasta, este insa necesara respectarea 100% a recomandarilor medicilor in ceea ce priveste dieta si atitudinea fata de consumul de lichide, medicamente sau unele vicii.

Pentru profilaxia dar si intretinerea adjuvanta prin talazoterapia antidiabetica, este nevoie de anumite conditii ale tratamentului cu valuri:
– reprizele trebuie sa fie la 1-2 ore dupa micul dejun.
– apa marii trebuie sa aiba o temperatura intre 22-28?C.
– musculatura intregului corp trebuie sa fie contractata numai in zona abdomenului si picioarelor.
– dupa talazoterapie este nevoie obligatorie de odihna la umbra si la o temperatura confortabila.
– in nici un caz nu se inoata dupa cura de valuri in scop de talazoterapie antidiabetica.

Remediu pentru nervi
Dr. Dione A.Vahael de la catedra de neurobiologie a Universitatii Einhoven (Olanda) descopera in mai 2005 ca valurile sunt reale medicamente pentru nervi, nu numai prin frumusetea lor ci si prin impactul lor mecanic, declansator al unor reactii ale descarcarii tensionale. Asa cum afirma cercetatorii olandezi impactul presional si termic perceput in special in zona fetei declanseaza anumite fluxuri de biocurenti cu rol in descarcarea unor neuro-hormoni ai placerii. Astfel s-a dovedit ca ansamblul de senzatii termice, presionale si tactile provocate de actiunea valurilor determina o rapida sinteza a unor serotonine si endorfine in zonele nervoase implicate in realizarea starii de placere. Pentru un organism obosit, nervos, sau tensionat, aceasta mica explozie de hormoni ai placerii determina o reactie in lant de reechilibrare a functiilor nervoase, destabilizate, cum se intampla in cazul asteniilor nervoase sau nevrozelor mai avansate.
Efectul deconectant al stropirii valurilor, prin declansarea secretei rapide de hormoni ai placerii explica si alte aspecte ale secretelor fiintei umane precum reactia de bucurie a copiilor la jocul cu apa dar si remediul babesc al starilor de lesin, prin stropirea agresiva cu apa.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana