Testele de sange pot preveni aparitia atacului de cord

shutterstock_7506398Conform ultimelor studii realizate in domeniu, un test de sange care masoara nivelul de troponina I ar putea depista riscul de insuficienta cardiaca timpurie, semnaland suferinta miocardului si necesitatea inceperii unor tratamente specifice.

Troponina I este o proteina care este eliberata in sange atunci cand muschiul inimii este deteriorat, cum se intampla de astfel in timpul unui atac de cord. Atunci cand fibrele musculare sufera leziuni, mici fragmente din structura lor intra in sange, inclusiv troponinele. Este si motivul pentru care masurarea nivelului de cTnT se face pentru diagnosticarea infarctului miocardic acut, aceasta proteina­ ­eliberandu-se masiv din muschiul necrozat. Determinarile din sange se realizeaza pentru a face diferentierea dintre angina instabila si infarctul miocardic la pacienti cu durere toracica. Un pacient care a suferit un infarct miocardic recent va avea un grad de afectare la nivelul muschiului cardiac (miocard) si, de aceea, va avea un nivel ridicat de troponina T in sange.

In cadrul cercetarii conduse de dr. Keller, profesor la Universitatea din Hamburg, Germania, a fost analizat, cu ajutorul testului de curent si al altor markeri de sange, riscul de atac de cord in randul a 1.818 oameni care au prezentat simptome ale unui posibil atac de cord. Dintre acestia, 413 au trecut prin faza unui atac de cord.

„Cu cat nivelul de troponina T masurat in sange a fost mai mare, cu atat riscul persoanei respective de a dezvolta insuficienta cardiaca sau de a deceda din cauze cardiovasculare este mai mare”, a declarat dr. Keller.

Noul test este mai sensibil decat cel existent. Acest lucru inseamna ca, in cazul in care rezultatul testului este negativ, persoana nu are un atac de cord. Singura problema a testarii consta in repetarea acesteia de doua ori in 12 luni.

Cu toate acestea, unii cercetatori sunt sceptici in ceea ce priveste utilitatea acestui test, insuficienta cardiaca si cardiopatia ischemica fiind influentate de multiple conditii, printre care functia rinichiului, nivelul colesterolului sau nivelul proteinelor inflamatorii in sange (proteina C-reactiva). Vestea buna este ca studiile suplimentare vor verifica eficienta folosirii acestui test ca marker incipient al bolii. Constatarile au aparut in Journal of American Medical Association.

Text: Andreea Popescu